26 juni, 2015

Hunden må vara människans bästa vän, men när det gäller din smartphone, laptop eller platta kan de vara värsta marodören. Totalt har vi svenskar spenderat 450 miljoner kronor de senaste fem åren på att reparera eller ersätta terminaler som skadats av våra husdjur. Vanligast i Sverige är att husdjuret är svartsjuk och vill ha uppmärksamheten vi lägger på vår bärbara terminal.

Försäkringsbolaget SquareTrade har undersökt hur ofta husdjur orsakar skador på våra vanligaste mobila terminaler och kommit fram till att mer än en av tio olyckor i Sverige är orsakade av hund eller katt.

Norska husdjur värst i Europa!

Detta ska jämföras med grannlandet Norge som toppar den europeiska undersökningen och där mer än vart fjärde hushåll råkat ut för en skada orsakad av ett husdjur. Bäst uppför sig husdjuren i Österrike, där bara 8% av skadorna beror på okynniga husdjur.

Andra intressanta resultat från undersökningen:

  • Vanligast i Sverige är att husdjuret tuggat på enheten (59%) och ofta samtidigt som ägaren använder den, (58%).
  • Viftande svansar och tassar på fel ställen har även knuffat ner terminaler från bord och spillt vätska på dem eller så har de klivit eller hoppat  på dem.
  • Värst bärbara datorer ut (56% av skadorna i Sverige) 29% drabbade smartphones och 15% plattor
  • Se upp om du har en hund eller katt som väger för mycket! Risken för en olycka ökar då med hela 119%!
  • För de som äger både hund och katt är det dubbelt trubbel. De löper 85% högre risk att råka ut för en skadad terminal än om du bara har ena eller andra.

“Det är onekligen ett dyrt misstag att använda en smartphone för runt 6,500 kronor som tuggleksak, inte minst med tanke på att det är den terminal de flesta av oss har svårt att leva utan, säger Kevin Gillan, Europeisk VD för SquareTrade.”

Svartsjuka låg bakom de flesta svenska skadorna 52%, medan 27% berodde på att husdjuret var lämnat ensamt och hade tråkigt. Bara 10% berodde på att hunden eller katten var arg.

“Husdjur har samma emotionella register som vi ägare har och lika ofta som de är glada kan de också bli svartsjuka, uttråkade eller arga,” säger Arden Moore, certifierad hund- och kattpsykolog och erkänd internationell husdjursexpert. “Det är frestande för djurägare att sätta sig ned med sin platta, smartphone eller laptop, så fort de kommer innanför dörren, men det är viktigt att de ger sina husdjur lika mycket uppmärksamhet, om de inte vill att de ska ta sig för alla möjliga upptåg.”

Källa: SquareTrade