22 februari, 2017

De vanligaste raserna känner nog majoriteten av landets kattälskare till. Men visste du att det finns fyrtiofem godkända kattraser i Sverige, och utöver det tre preliminärt godkända? Här är en lista med Sveriges nyaste kattraser.

1. Brittiskt långhår

Beskrivs ofta som en tystlåten, stillsam och vänlig ras. Den uppkom ursprungligen genom att man parade brittiskt korthår med perser. Katterna känns igen på sina breda huvuden och fylliga kinder. De ska ha en kort nos och stora runda ögon som sitter brett isär.

Det är en relativt stor och tung katt som utvecklas långsamt. Helt färdigutvecklade blir de först någonstans mellan tre och fyra års ålder. Rasen godkändes preliminärt 2016.

2. Selkirk rex

Selkirken är en lekfull, social och tillgiven ras. De tycker ofta mycket om att leka och uppskattar inte att lämnas ensamma allt för långa stunder. Selkirken är mellanstor till stor med bastant kropp och något upphöjd bakdel. Huvudet är rundat, ögonen är små och sitter brett isär.

Det mest framträdande är dess päls som är tjock och lockig. Pälsens struktur är distinkt – till och med katternas morrhår och ögonbryn är lockiga. Rasen är preliminärt godkänd både i korthårig och långhårig tappning.

selkirk-rex

Foto: Eivor Rasehorn Katt: Highlandkatz Twisted Love

3. Thai

En del menar att en Thai ser ut som siameser brukade se ut förr. Det är en slank och elegant katt som är ”maskad” vilket betyder att ansikte, ben och svans har en mörkare färg än resten av kroppen. Ögonen är stora och intensivt mörkblå och pälsen ska vara kort och silkig. Thai är en preliminärt godkänd ras sedan 2015.

4. La perm

La perm brukar beskrivas som en lekfull, social och intelligent katt som tycker om att umgås med sin familj. De pratar gärna och är enligt vissa nästan hundlika i sitt beteende. La perm godkändes både som långhårig och korthårig variant 2015.

Det är en medelstor katt med kilformat huvud, lång nos och framträdande morrhårskuddar. Benen är långa och svansen ska vara lång och avsmalnande. Mest karaktäristiskt är den lockliga pälsen som uppstått genom en naturlig mutation.

5. Singapura

Singapuran är en liten katt som endast väger mellan två och tre kilo som fullvuxen. Den har en muskulös kropp och små tassar. Huvudet är rundat, den har ett fyrkantigt nosparti och stora breda öron. Ögonen i sin tur är stora och lätt snedställd, med en framträdande grön eller brun färg.

Singapuran är nyfiken, lekfull och mycket social, vilket man nästan kan ana när man ser dess uppsyn. Rasen godkändes 2014.

Källa: Agria Djurförsäkringar