28 juli, 2016

Vissa hundar älskar vatten och att simma medan andra har en mer skeptisk inställning till att bli blöta. Delvis beror det på att vissa raser faktiskt är avlade för att arbeta i vatten. Men du kan också lära din hund att tycka bättre om vatten.

Nyhet_simma

Att ha en hund som tycker om vatten har flera fördelar. Dels är simning och vattenlek utmärkt styrke- och konditionsträning och dels är det skönt för hunden att kunna svalka sig under varma sommardagar.

Skynda långsamt

För att lära din hund att tycka om vatten finns några olika knep du kan ta till. En viktig sak är att inte stressa hunden eller försöka tvinga den till att tycka om att bada.

Hitta ett hundbad

Leta reda på en badplats där hundar är välkomna. På allmänna badplatser är hundar som regel inte det. Vissa kommuner är duktiga på att anlägga speciella hundbad medan det i andra kommuner inte finns några.

Grund sandstrand bäst

När du vill vänja hunden vid vatten – tänk på att det från badplatsen bör vara lätt att ta sig i och ur vattnet. Det vill säga hala klippor från vilka vattnet omedelbart blir djupt är inte den ultimata nybörjarplatsen.

En strand med stabil botten där hunden själv kan bestämma sitt tempo i och ur vattnet är ett betydligt bättre alternativ.

Leksak eller godis

Låt hunden leka i vattenbrynet. Gillar den leksaker är flytande sådana perfekta att ha med. I bästa fall glömmer hunden snart bort att vattnet är obehagligt och fokuserar istället på det positiva.

Har du en hund som tycker bättre om godis än leksaker? Då kan det vara bra att känna till att det finns mindre och lättare hundkex som flyter. Hiva ut en näve sådana i vattnet och låt hunden strosa runt och smaska i sig dem.

När hunden verkar acceptera att vada runt i vattnet kan du prova att kasta leksaken eller kexen längre ut och se om hunden vågar sig på att testa ett par simtag.

Hitta tekniken tar tid

De första gångerna hunden simmar brukar det stänka en hel del eftersom den oftast gör det med frambenen ovanför ytan. Hunden kan se lite panikslagen ut men när den förstår att den flyter brukar den lugna sig. Då brukar också tekniken förbättras och den lär sig att det går enklare att simma med frambenen under vattenytan.

Gå i vattnet själv

För att hjälpa hunden att förstå att den faktiskt flyter när den simmar kan du mer än gärna ha flytväst på den i början. Kan du dessutom följa med hunden ut i vattnet och hålla i handtaget, som brukar finnas på ryggen av alla hundflytvästar, blir du en stor trygghet för din hund.

Badglad hund bra dragplåster

Ytterligare ett bra knep att ta till är att låta den något osäkrare hunden vistas i vatten med en som älskar att bada. Då brukar det inte ta lång tid innan den skeptiska tar efter hur kompisen beter sig.

Simma lugnt i sommar!

Text och bild från Agria Djurförsäkringar
www.agria.se