4 december, 2015

Fina växter, levande ljus och härligt julpynt som hör julen till kan innebära direkt livsfara för våra katter. Enligt Agria Djurförsäkrings statistik hamnar mellan 400-500 katter per år på operationsbordet för att plocka bort främmande föremål ur mage eller tarm.

Julfaror katt

Varje år kommer det in nyfikna, lekglada katter till veterinärklinikerna som har fått i sig julpynt, paketsnören eller julblommor.

– En katt som tuggar i sig presentsnöre och glitter kan få allvarliga och livshotande skador i tarmen. Lek gärna med katten, men plocka undan när leken är klar, säger Lotta Möller, kattveterinär på Agria Djurförsäkring.

Giftiga julväxter
En annan bov i julfirandet är välluktande växter som kan vara giftiga och ett särskilt varningstecken höjs för arter av släktet Lilium. Ett smakprov av en lilja kan ge magbesvär och ibland njurskador, även dödsfall har inträffat. Undvik också att katten äter julros, hyacint och ginst.

– Undvik liljor av släktena Hemerocalllis och Lilium i ditt hem. Både själva växten och vattnet kan orsaka njurskador. Även växter som julstjärna, mistel och järnek kan ställa till problem för katten, till exempel irritera slemhinnor i mag- och tarmkanalen, säger Lotta Möller.

Levande ljus
Levande ljus är alltid en risk bland djur, en svängande svans eller nos med morrhår tar lätt eld. Med ibland förödande följder. Lämna inte katten utan uppsikt i rum med tända ljus och låt inte katten hoppa upp där det finns ljus. Använd hellre elektriska ljus som alternativ.

Kontakta veterinär
Alla förberedelser till trots kan olyckan ändå vara framme. Vad gör man då?

Kontakta veterinär om du ser att kattens allmäntillstånd är nedsatt – om den kräks, inte vill äta eller dricka. Det kan vara lugnande att få en första rådgivning av en jouröppen klinik eller Agrias Telefonveterinärer under helger och kvällar på telefonnummer 0900-100 51 61. Samtalet är gratis för Agriakunder, övriga betalar 250 kronor.

Kattens önskelista inför julen:
• Konstgjorda julväxter, istället för levande
• Elektrisk julbelysning istället för levande ljus
• Att matte/husse plockar undan presentsnören, glitter och annat olämpligt
• En stadig julgran som står emot en klätterglad katt
• En egen avskilda hörna med lugn och ro i julstöket

Källa: Agria Djurförsäkringar