13 februari, 2020

 

Den illegala handeln med husdjur är en sorglig verklighet i Europa och hundsmugglingen är en av dess mörka sidor. Den 12 februari godkände EU-parlamentet en handlingsplan med tuffare sanktioner, obligatorisk registrering och med bättre skydd för djuren och hårdare straff för dem som bryter mot reglerna – inom hela EU.

Många husdjur handlas olagligt inom EU och genererar stora intäkter till en liten risk, vilket ofta innebär en värdefull inkomstkälla för kriminella nätverk.
För att tackla den illegala handeln med husdjur efterlyste ledamöterna en handlingsplan på EU-nivå, tuffare sanktioner och obligatorisk registrering i en resolution som parlamentet godkände den 12 februari.

Européer bryr sig om djuren
Hundar och katter är de populäraste sällskapsdjuren inom EU och många av oss betraktar dem som en del av familjen. De flesta EU-medborgare är engagerade för att deras naturligt pälsklädda vänner ska må bra. 74 procent anser att skyddet för deras sällskapsdjur måste bli bättre.
Den illegala handeln kan leda till dåliga uppfödningsvillkor, valpar och kattungar som skiljs från sina mammor alldeles för tidigt och långa resor under stressande villkor, ofta utan mat och vatten.
Handeln kan också innebära hälsorisker så olagligt uppfödda husdjur ofta saknar vaccinering, och kan sprida rabies, parasiter och smittsamma sjukdomar till både människor och boskap. Den stör också EU:s inre marknad eftersom konsumenter kan lockas av låga priser på nätet för sällskapsdjur utan att de känner till riskerna.

Åtgärder för djurskydd, konsumentskydd och folkhälsa
Parlamentet krävde kompatibla EU-system för husdjursregistrering i en resolution 2016. Nu kräver ledamöterna att kommissionen lägger fram förslag om ett EU-omfattande obligatoriskt system för att identifiera och registrera katter och hundar, fler kontroller och tuffare sanktioner mot dem som uppvisar falska husdjurspass. Det vill också ha en gemensam EU-definition för uppfödare av valpar och kattungar, då olika djurskyddsnivåer, innebär prisskillnader som utnyttjas av illegala uppfödare.
De vill ha EU-regler för uppfödning av husdjur och uppmanar medlemsländerna att införa register för auktoriserade uppfödare och säljare. De vill också uppmuntra människor att adoptera snarare än att köpa sällskapsdjur.

Länk till kortfattat filmklipp som beskriver problemet (svensk text finns som tillval)

Djurens Vänners och Svenska Djurskyddsföreningens gemensamma kampanjfilm mot hundsmuggling

Källa: Europaparlamentet