Många kattägare har nog någon gång funderat på att skaffa ytterligare en katt. Det blir dubbelt så mycket gos, men att utöka familjen med en ny vän är ett stort beslut. Det finns mycket att tänka på när man tar hem en till katt.
– En ny katt kan vara ett trevligt sällskap och en bra lekkamrat för den katt man redan har i familjen. Men alla katter uppskattar inte sällskap. Det gäller att känna sin egen katt och vara försiktig om man väljer att introducera en ny katt, säger Agrias veterinär Lotta Möller.
Kattunge eller vuxen katt
Att få en katt att acceptera en ny familjemedlem av samma djurart kan vara en utmaning eftersom katter är väldigt måna om sina revir och resurser. Deras första instinkt är ofta att försvara hemmet från inkräktaren, snarare än att välkomna den nya fyrbenta familjemedlemmen.
Om man bestämmer sig för att köpa ytterligare en katt gäller det att välja individ noggrant. En kattunge utgör inget hot mot den vuxna katten och ses i mindre utsträckning som en konkurrent om resurserna på hemmaplan. Därför kan det vara lättare att introducera en kattunge än en annan vuxen katt. Oavsett vad du väljer är det ofta en bra idé att välja en katt med samma aktivitetsnivå som den äldre katten.
Så introducerar du katterna för varandra
Även en väldigt snäll katt kan reagera oförutsägbart på ett nytt djur i familjen. Var därför försiktig vid introduktionen. För att undvika osämja och slagsmål mellan katterna är det bra att vänja dem vid varandra successivt. Det kan du göra genom att börja med att inledningsvis låta den nya katten flytta in i ett rum där den andra katten sällan är. Flytta sedan leksaker och bäddar mellan katterna så att de får bekanta sig med varandras dofter innan de får se varandra.
För att lugna katterna kan man under den här tiden prova att använda feromonpreparat. Det finns både varianter som man sprayar och adapters. När katterna sedan slutligen får se varandra kan det vara bra att ha katterna på olika sidor av en nätdörr eller något annat som skiljer dem åt.
Källa: Agria Djurförsäkring