Nyhetsbrev

Här samlar vi alla nyhetsbrev i digital form.

Kallelse till årsmöte

2 mars, 2024
Kallelse till Årsmöte för Djurens Vänner Värnamo söndag 17/3 kl 15.00 i Katthemmet på Birger Jarlsgatan 3 i Värnamo.
Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Vi bjuder på fika.
Anmälan senast 10/3 endast via e-post: varnamo@djurensvanner.se
Välkommen!

Årsmöte

6 mars, 2023
Kallelse till Årsmöte för Djurens Vänner Värnamo söndag 17/3 kl 15.00 i Katthemmet på Birger Jarlsgatan 3 i Värnamo.
Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Vi bjuder på fika.
Anmälan senast 10/3 endast via e-post: varnamo@djurensvanner.se
Välkommen!

Kallelse till Årsmöte

21 mars, 2022

Årsmöte för Djurens Vänner Värnamo

Lördag 2/4 kl 14.00

Plats: Värnamo Glasmästeri, Växjövägen 78, Värnamo

Vi bjuder på fika, informerar om vårt arbete och anordnar ett lotteri samt håller sedvanliga årsmötesförhandlingar. Anmälan senast 28/3 via e-post: varnamo@djurensvanner.se eller sms 070 284 05 95.

Endast medlemmar har rösträtt men alla intresserade är välkomna!

Tillsammans för katterna!

Styrelsen för Djurens Vänner Värnamo

Nyhetsbrev feb 2022

10 mars, 2022

MÅNADENS NYHETSBREV

Djurens Vänner Värnamo

Välkommen till månadens nyhetsbrev från Djurens Vänner Värnamo. Den här månaden har vi massor av nyheter att berätta om. Fortsätt läs nedan.

Hälsningar,  Djurens Vänner Värnamo

VÅRT ARBETE UNDER FEBRUARI MÅNAD

INFÅNGNINGAR

  • Vi fångade in en kisse som var kvar i stallet utanför Värnamo.
  • Försök att fånga katt i en liten ort utanför Värnamo. Blev tomma fällor idag tyvärr.
  • Idag planerades infångning på gården i Svenarum. 9 katter skulle vi hämta varav 5 st som Stockholms katthem hjälper oss med. Tyvärr visade det sig att det fanns fler katter än vi trodde. 12 st fångade vi innan dagen var över. 7 st är nu i vårat karantänhem och 5 st i Stockholm. Vad vi vet finns där 2 kvar så fortsättning följer.
  • En kvinna ringer om en katt i ett garage i Gislaved. Vi rycker ut och hämtar honom. Nu är han i ett jourhem medans vi letar ägare. Han är döpt till Valter.
  • Ett samtal från en kvinna i Gislaved. En liten hankatt hade kommit till dom i våras förra året. Dom har matat honom och sett till att han har värme och skydd för väder och vind. Tyvärr går han inte ihop med deras katter så vi ska försöka hjälpa honom.
  • Samtal om förvirrad katt i Smålandsstenar. Eva och Ann-Sofie åker och kollar.
  • Den förvirrade kissen i Smålandsstenar fångades in under natten och landar idag i ett av våra jourhem. Kissen är en långhårig och väldigt tovig katt. Men helt tam. Vi kommer ge hen den vård den behöver och under tiden leta ägare.
  • En liten kisse som fångades i Nässjö fick komma in i ett av våra karantänhem. Upphittaren döpte hen till Tesla.

SJUKDOMAR & ANNAT

  • Mille har varit lite låg ett par dagar och inte riktigt velat äta så han fick följa med till veterinären också. Det visade sig att han var kraftigt förstoppad och blev inlagd på dropp och lavemang..typ. Efter några timmar fick han åka hem med en hyfsat fungerande mage. Vi får fortsätta hålla koll på honom.
  • Skrållan har varit lite hängig efter kastreringen i fredags. Vill inte riktigt äta heller så hon fick ett återbesök hos veterinären idag. Hon fick lite starkare smärtstillande samt en aptitstimulerande tablett. Allt såg bra ut annars.
  • Batman blir behandlad för öronskabb.
  • Smaragd har svårt att andas. Blir akutresa till veterinären. Smaragds lungor är fulla med vätska. Det tas blodprov, röntgen mm. I nuläget hittar vi inte orsaken så Smaragd får komma med hem med vätskedrivande medicin.

TRÅKIGA NYHETER

  • Estrid och Magda som adopterades ut i okt-20 får komma tillbaka till oss idag. Ibland händer saker i livet man inte kan förutse.
  • Baloo, som vi fick in från ett hem som hade övergivit honom, var full med hagel över hela kroppen. Hagel som hade skjutit sönder hans tassar som sedan läkt ihop fel. Han hade väldigt ont och morrade när han gick. Vi har pratat med 2 olika veterinärer som har tittat på hans röntgenbilder. Vi har försökt att smärtstilla honom under 2 veckor. Inget hjälper och att operera ut haglen går inte. Vi tog idag det tunga beslutet att låta denna vackra lilla pojke få somna in. Det känns så onödigt att denna stackars katt skulle få ett kort liv pga idioter som förmodligen gjort honom skada för sitt eget nöjes skull.

GLADA NYHETER

  • Vi blir kontaktade av en kvinna som hittat en katt. Vi åker dit och kollar chip. Kissen är chippad och registrerad. Katten bor ca 4-5 km från upphittaren och en nöjd ägare hämtar hem sin katt samma kväll.
  • Vi har haft ett lotteri på ett klösträd. Lycklig vinnare blev Magdalena Andersson. Grattis ännu en gång!
  • Vi stod på loppisen i Kärnan. Tack till alla som handlar av oss.

Kastrerade, vaccinerade och chippade katter

Torsten, Carl, Disney, Hjalmar, Max, Axel, Stefan,

Montana, Fritz och Batman.

Kastrerade katter

Maxine, Märta och Sally, Jimmy, Anna, Magdalena, Valter (som visade sig vara en Skrållan) och Mille. 

Kastrerade och vaccinerade katter

Lufsen och Gerd.

Chippade och vaccinerade katter

Jimmy, Skrållan, Magdalena, Anna, Lufsen,  Gerd

Vaccinerade katter

Smule.

Andra vaccination

Alice och Uffe, Hope, Cindy och Naya.

TINGADE KATTER

Majken, Diamant, Piff, Puff, Torsten, Montana och Carmezita.

ADOPTERADE KATTER

Tegel, Musse, Majken, Trulls, Fritz, Sally, Milo, Astrid, Benjamin och Lufsen.

TRÄFFA OSS I MARS MÅNAD

Vi kommer vara på följande ställen kommande månad:

12/3-22 Megaloppis Huskvarna kl 10-14:00

12/3-22 Loppis i Kärnan, Värnamo kl 09-15:00

19/3-22 Husdjursdag, Granngården Värnamo kl 10-15:00

26/3-22 Loppis i Kärnan, Värnamo kl 09-15:00

Nyhetsbrev maj 2021

14 juni, 2021

Vårt arbete består främst av att fånga in och omhänderta hemlösa katter men ibland händer det vi alltid önskar – att katten har en ägare och kan återlämnas till sitt hem. Vi har bevakning på flera sidor på Facebook i området för att om möjligt kunna hitta en efterlysning på den upphittade katten. Vi har chipläsare så att vi snabbt kan kontrollera om det finns ett chip på katten och i så fall om chippet är registrerat. Vi har några solskenshistorier som hänt de senaste månaderna.

Vid nyår fick vi ett meddelande om en katt som iakttagits runt sjukhuset i Värnamo och vi åkte upp med en fälla och lyckades få tag på katten. Vi publicerar alltid bild och fångstplats på vår egen Facebooksida och ganska snart fick vi napp. Det var en äldre katt som blivit skrämd på nyårsafton och försvunnit. Då katten behövde daglig medicin var ägarna självklart mycket oroliga. Vi kunde återförena katten med sin familj och den lyckan gick inte att ta miste på! Tyvärr hade äventyret blivit lite för mycket för den gamla kattdamen och hon fick senare somna in, men ägaren var tacksam att få ett värdigt avslut och att hon slapp lida och dö ute i ensamhet.

Sen var det lilla Siri som lyckades smita ut bara någon vecka efter att hon blivit adopterad från oss. Men när vi kom med fällan och började ropa på henne så kom hon jamandes fram till oss. Hon kände igen rösten på en av oss som skött om henne i karantänen. Vi behövde inte ens rigga fällan utan kunde ta henne i famnen och bära in henne till en lycklig och tacksam husse.

Katten Bamse sökte sig till ett hem som råkade vara ett av våra jourhem i början av februari. Det var kallt och han fick komma in i värmen och var en tillgiven, tam kisse. Vi förstod att han haft ett hem och mycket riktigt kunde vi hitta ägaren till Bamse. Han hade varit försvunnen sedan september, så i 5 månader hade han varit på vift, men nu är han hemma igen.

Plusplus hade  varit borta i en månad. Han hade försvunnit i samband med en flytt och vi  letade i området mellan det gamla och nya hemmet, om det skulle vara så att han försökte ta sig hem igen till sitt gamla hem. Vi fick ett meddelande från en dam som hade en okänd katt som gick och jamade hos henne. Vi fångade in honom och via en annons på Bortsprungna djur i Värnamo på Facebook kunde vi återförena katten med husse.

Den mest anmärkningsvärda historien är den om Busen. Han bodde i Vetlanda och var plötsligt försvunnen. Ett och ett halvt år senare fångades en katt in i Jönköping, som visade sig vara Busen! Hur han hamnat 9 mil hemifrån och klarat sig på egen tass så länge förblir ett mysterium.

Vi fick in en skadad hankatt som hade hittats i Ulås och vi kunde hitta ägaren tack vare en efterlysning på Facebook. Busiga Börje hade varit på vift i en månad och bodde bara ett par kilometer ifrån platsen där han hittats. Efter att ha fått komma tillbaks till sin familj och fått behandling för sin skada, har vi också fått rapport om att nu är Börje både kastrerad, chippad och registrerad.

En katt som verkade vilse och inte var känd i området kom till oss och när vi publicerade bild på katten fick vi ett meddelande från en kvinna som trodde att det var hennes väninnas katt. Väninnan hade inte Facebook men tack vare hennes vän kunde vi ordna så att kvinnan fick komma och se om det var hennes katt. Det var ingen tvekan om att lilla Maja kände igen sin matte på direkten och vi vet inte vem som var gladast – katten eller matten.

Bara här om dagen fick vi in en vacker, långhårig, vit kattpojke, som vi kallade Olof. Vi la ut honom på vår Facebook och efterlyste ägaren. Vi fick kontakt med dem och de kunde komma och hämta hem sin saknade familjemedlem, katten hette Olle!

Det är ibland tuffa situationer med katter som far illa, när vi gråter över dessa olyckliga kattöden. Men i fallen ovan är det glädjetårar när man ser hur katten känner igen sin ägare och ägarens glädje och tacksamhet är den bästa belöningen.

Vi har även hjälpt till att fånga in en bortsprungen Chihuahua-hund. Hon var försvunnen i 6 dagar men sågs på avstånd, men var så rädd att hon inte kom nära. Vi lånade ut en fångstfälla och efter ett halvt dygn gick lilla Luna in i fällan och hon kunde återförenas med sin matte. Det var ett lite annorlunda uppdrag men inte mindre fantastiskt! Så nu vet vi att kattfällor även funkar på småhundar!

Ingen dag är den andra lik, våra uppdrag är alla olika med varierande miljöer och situationer. Det kommer ständigt nya fall med katter som behöver vår hjälp och det tar aldrig slut. Men vi får inte känna hopplöshet för det utan glädjas åt att vi kan hjälpa en katt i taget. Tillsammans med er medlemmar och följare som stöttar med ekonomiska gåvor, delningar av våra inlägg på Facebook så att det når fler människor, skänker saker och handlar på vår loppissida, DV Värnamos Loppissida, hjälper ni alla till att vi har möjlighet att fortsätta hjälpa. Tack för ert stöd!

Ann-Louise, Djurens Vänner Värnamo

Årsmöte

22 maj, 2021

Kallelse till Årsmöte För Djurens Vänner Värnamo

Lördag 5/6 kl 14.00

Vi möts utomhus på Ugglegatan 7, Värnamo. Vi bjuder på fika. Information om vårt arbete, lotterier, försäljning av div loppisprylar samt sedvanliga årsmötesförhandlingar. Anmälan via e-post till varnamo@djurensvanner.se senast 30/5. Endast medlemmar har rösträtt men alla intresserade är välkomna!

Nyhetsbrev februari 2021

8 mars, 2021

Nu har vi summerat vårt första år som förening och vi är väldigt stolta över att ha kunnat rädda drygt 200 katter under 2020. Varje liv är värdefullt och det känns väldigt fint att kunna hjälpa så många liv. Vi kan verkligen göra skillnad i dessa katters liv och nu ligger fokus på att rehabilitera och adoptera ut de katter som vi har i våra jourhem. Vi har delat upp våra ansvarsområden i styrelsen men självklart hjälper vi varann att lösa de problem som dyker upp.

Vi har också fått rycka ut och fånga in några hemlösa katter redan i år. Nu när snön och kylan är ett stort problem för de hemlösa katterna är det extra viktigt att agera snabbt och försöka få in katten i värme och trygghet. Det är många olika situationer vi träffat på, katter som strövar runt i bostadsområden, katter som lämnats eller dumpats på gårdar och andra isolerade områden. Vi har till exempel hämtat in en kattmamma med tre ungar från det stora nöjesområdet High Chaparral. Under förra året tog vi in 78 katter från en kattkoloni och nyss fick vi ett nödrop från en förening i Skåne som fått ett ärende med en kattkoloni och de behövde hjälp att ta hand om dessa. Då vi själva fick hjälp i vårt ärende, ville vi självklart ställa upp och ta in några av dem.

Den kallaste veckan nu i början av februari kunde vi hämta in en katt som levde ensam på en obebodd gård långt ute på landet. Det kändes oerhört gott i hjärtat när vi kunde rädda denna rädda kisse som ändå försökte ta kontakt genom att jama hjärtskärande när vi ropade på den. Med hjälp av familjen som bott på gården tidigare och iakttagit katten under en längre tid kunde vi fånga in den.

Vi har också fångat in två stora vackra hankatter, en som höll till vid ett höghusområde och en som höll till vid en gård inte långt därifrån. De var båda väldigt lika varann och vi misstänker att de kan vara bröder, och de som bodde på gården misstänker att den blivit dumpad där och vi tror att den ena gick iväg då två okastrerade hankatter tenderar till att vilja ha egna revir.

När en katt kommit in till oss tar vi den till veterinären så snart som möjligt. Ibland ehöver de några dagar för att landa och förstå att de är trygga, ibland kan vi ta dem direkt. Där kollar vi kön och är det en hane kan vi kastrera den direkt, en hona behöver en lite mer omständig operation, vilket behöver en tidsbokning för detta. Alla katter chippas och får sin första vaccination.

En av alla katter vi tagit till veterinären gjorde oss förvånade. Vi trodde det var en hane och det var det också – men när den skulle kastreras visade det sig att den även hade kvinnliga könsorgan. Den var alltså en hemafrodit, dubbelkönad. Detta är mycket ovanligt och oftast är de sterila. Det finns även hemafroditer som föds med det kvinnliga dominant men senare byter till det manliga. Det var i alla fall väldigt intressant och spännande att lära sig mer om.

Trots corona har vi lyckats ha ett styrelsemöte på en restaurang och ett volontärmöte på ett café. Vi har även ett stående bord på en loppis i en stor lokal inne på ett litet köpcentra i Värnamo. Men då besökarna är betydligt färre nu så har vi även startat upp en loppissida på Facebook och den har redan börjat växa. Vi behöver ju sätt att få in pengar till föreningen, då vi inte har andra intäkter än gåvor och veterinärräkningarna är ibland chockerande höga.

Vår ordförande gör digitala intervjuer med potentiella jourhem och adoptörer och det har fungerat utmärkt. I dessa tider är det tacksamt att tekniken är så välutvecklad och Skype eller Facetime är ofta räddningen. Vi har också olika messenger-grupper för volontärerna, styrelsen och karantänhemmet. Roligast ändå var att starta en Facebookgrupp för alla som har hand om eller har adopterat en katt från oss. Det är så fantastiskt att följa alla katter som vi räddat! Tillsammans för katterna!

Styrelsen består av

Ordförande Heidi Lihavainen

Kassör Ann-Sofie Lindström

Sekreterare Wiktoria Benke

Ledamöter Nina Lindroth, Louise Danielsson, Matilda Davidsson, Ann-Louise Jansson

Vi har även skaffat en telefon till föreningen, dit man kan ringa och lämna meddelande eller skicka sms, så hör vi av oss så snart vi kan. Numret är 072-384 05 95

Nyhetsbrev november 2020

16 december, 2020

HUR MÅNGA KULOR FÅR GRANEN INNAN JUL? Var med i vår tävling att fylla en julgran med kulor! För varje 100kr ni swishar hänger vi upp en specialdesignad julkula i den här fina granen. Vi uppdaterar granen varje advent och på julafton.

Julen närmar sig med stormsteg och för många är julen en mysig och underbar tid på året, för många är det kämpigare. En grupp som råkar illa ut under juletider (och vintertider överlag) är de hemlösa katterna som finns där ute i kylan som fryser och svälter…. Om ni vill hjälpa till att ge dessa kissar en chans får ni gärna Swisha in en liten peng till oss! Swisha till 123 529 2974 och för er som inte har Swish finns bankgiro 5478-3832 Märk betalningen med ”julkulor”

Just nu har vi ett stort ärende som vi jobbat med under flera veckor. Vi fick larm om en kattkoloni på en gård några mil utanför Värnamo. När vi besökte platsen träffade vi en något förvirrad person som helt tappat kontrollen på sina katter. Hen visste inte hur många katter som fanns, inte vem som var mamma till vilka ungar eller åldern på dem. Vi förstod att personen var en samlare, och sorgligt nog är det katter hen samlar på. Hen hade väldigt svårt att släppa taget om katterna, samtidigt som hen insåg att det gått för långt. Vid första besöket kunde vi ta med oss 18 katter och vid andra besöket fick vi med oss 17. Vi koncentrerade oss på att främst ta med de små och unga katterna. Vi gjorde både ett tredje och ett fjärde besök och det som vi i första skedet trodde rörde sig om 30-40 katter visade sig till slut bli 78 katter.

Ärendet är så stort att vi inte kan klara detta själva. Vi har haft regelbunden kontakt med Länsstyrelsen och de har valde att avvakta ingripande så länge vi fick komma tillbaks och hämta fler katter. Vi har också fått hjälp från andra föreningar och katthem för att ta hand om de små liven. Tusen tack till Djurens Vänner Borås, Varma Tassar, Kattstallet Stockholm och alla privatpersoner som öppnat upp sina hem.

Det är tragiskt att ingen har reagerat på den förfärliga situation som råder på platsen förrän nu. Katterna har mestadels fått vara inne i huset, men de är inte speciellt tama ändå. Överallt ligger det avföring och tomma kattmatsburkar. Vi hittade även en död katt. Tragiken är total och vi gör allt vi kan och klarar av för att hitta nya hem åt alla dessa katter. Personen har sedan vår räddningsaktion haft besök av Länsstyrelsen och även kommunen har nu blivit informerad och agerat. Denna person mår uppenbarligen inte bra och vi hoppas hen får den hjälp hen behöver.

Sommaren har varit hektisk med flera kattungar, både med och utan mamma och dräktiga honor som fått föda sina ungar inne i trygghet. Även en kattmamma som fött sina ungar ute har vi lyckats få in och de blir nu väl omhändertagna i ett jourhem. En annan kattmamma sökte helt enkelt upp ett hem på egen hand, gick in och födde sina ungar där. Ungarna har nu fått nya hem och han som bor i huset där katten gick in, har bestämt att hon får stanna. Ett lyckligt slut!

Vi har jobbat på så fort vi kunnat och vi är stolta över att ha kunnat hjälpa så många. Ett par ensamma kattungar har vi räddat från en säker död. Den ena fick vi tag på via kommunens färdtjänstkontor. Kattungen hade helt enkelt gått in där och jamat hjärtskärande. Den andra sprang omkring bland bilarna i ett bostadsområde mitt i stan i Värnamo. Den hade klättrat in i motorrummet på en bil och vi kunde få tag på den innan den råkade ut för en olycka. Vi förstod att den sökte värme från bilarna och hade iakttagits ett par dygn i området. Nu är båda kattungarna i trygghet hos Stinas Katthjälp i Anneberg. Det är obegripligt hur så små kattungar, bara ungefär 5-6 veckor gamla, kan ha kommit ut på egen hand i stan.

Vi får ständigt nya ärenden och nödrop från personer som iakktagit hemlösa katter. Vi har hämtat en kattfamilj på High Chaparral nu i höst och enstaka katter lite här och där i regionen. Det första vi gör är att ta dem till veterinär för att kolla status på katten, få en uppskattad ålder och hälsoläge. Vi har en egen chipläsare så vi genast kan kolla om katten är registrerad. Det är de tyvärr sällan. Vi lägger sedan ut bild och beskrivning på sidan vilse.nu och på vår egen facebooksida. Är det ingen ägare som ger sig till känna, tar vi dem till veterinären för vaccinering, kastrering och chipmärkning. Vi tecknar också en försäkring på alla katter, en försäkring som kan övertas av den som sedan adopterar katten. Till slut hamnar de på vår hemsida här för att hitta ett nytt hem.

Vill du adoptera en katt, titta på fliken ”Katter som behöver hem” och vill du hjälpa till med att vara försäkringsfadder, dvs betala kostnaden för försäkringen fram till dess katten adopteras, skicka ett mail till oss på varnamo@djurensvanner.se

God Jul & Gott Nytt År!