14 juni, 2021

Vårt arbete består främst av att fånga in och omhänderta hemlösa katter men ibland händer det vi alltid önskar – att katten har en ägare och kan återlämnas till sitt hem. Vi har bevakning på flera sidor på Facebook i området för att om möjligt kunna hitta en efterlysning på den upphittade katten. Vi har chipläsare så att vi snabbt kan kontrollera om det finns ett chip på katten och i så fall om chippet är registrerat. Vi har några solskenshistorier som hänt de senaste månaderna.

Vid nyår fick vi ett meddelande om en katt som iakttagits runt sjukhuset i Värnamo och vi åkte upp med en fälla och lyckades få tag på katten. Vi publicerar alltid bild och fångstplats på vår egen Facebooksida och ganska snart fick vi napp. Det var en äldre katt som blivit skrämd på nyårsafton och försvunnit. Då katten behövde daglig medicin var ägarna självklart mycket oroliga. Vi kunde återförena katten med sin familj och den lyckan gick inte att ta miste på! Tyvärr hade äventyret blivit lite för mycket för den gamla kattdamen och hon fick senare somna in, men ägaren var tacksam att få ett värdigt avslut och att hon slapp lida och dö ute i ensamhet.

Sen var det lilla Siri som lyckades smita ut bara någon vecka efter att hon blivit adopterad från oss. Men när vi kom med fällan och började ropa på henne så kom hon jamandes fram till oss. Hon kände igen rösten på en av oss som skött om henne i karantänen. Vi behövde inte ens rigga fällan utan kunde ta henne i famnen och bära in henne till en lycklig och tacksam husse.

Katten Bamse sökte sig till ett hem som råkade vara ett av våra jourhem i början av februari. Det var kallt och han fick komma in i värmen och var en tillgiven, tam kisse. Vi förstod att han haft ett hem och mycket riktigt kunde vi hitta ägaren till Bamse. Han hade varit försvunnen sedan september, så i 5 månader hade han varit på vift, men nu är han hemma igen.

Plusplus hade  varit borta i en månad. Han hade försvunnit i samband med en flytt och vi  letade i området mellan det gamla och nya hemmet, om det skulle vara så att han försökte ta sig hem igen till sitt gamla hem. Vi fick ett meddelande från en dam som hade en okänd katt som gick och jamade hos henne. Vi fångade in honom och via en annons på Bortsprungna djur i Värnamo på Facebook kunde vi återförena katten med husse.

Den mest anmärkningsvärda historien är den om Busen. Han bodde i Vetlanda och var plötsligt försvunnen. Ett och ett halvt år senare fångades en katt in i Jönköping, som visade sig vara Busen! Hur han hamnat 9 mil hemifrån och klarat sig på egen tass så länge förblir ett mysterium.

Vi fick in en skadad hankatt som hade hittats i Ulås och vi kunde hitta ägaren tack vare en efterlysning på Facebook. Busiga Börje hade varit på vift i en månad och bodde bara ett par kilometer ifrån platsen där han hittats. Efter att ha fått komma tillbaks till sin familj och fått behandling för sin skada, har vi också fått rapport om att nu är Börje både kastrerad, chippad och registrerad.

En katt som verkade vilse och inte var känd i området kom till oss och när vi publicerade bild på katten fick vi ett meddelande från en kvinna som trodde att det var hennes väninnas katt. Väninnan hade inte Facebook men tack vare hennes vän kunde vi ordna så att kvinnan fick komma och se om det var hennes katt. Det var ingen tvekan om att lilla Maja kände igen sin matte på direkten och vi vet inte vem som var gladast – katten eller matten.

Bara här om dagen fick vi in en vacker, långhårig, vit kattpojke, som vi kallade Olof. Vi la ut honom på vår Facebook och efterlyste ägaren. Vi fick kontakt med dem och de kunde komma och hämta hem sin saknade familjemedlem, katten hette Olle!

Det är ibland tuffa situationer med katter som far illa, när vi gråter över dessa olyckliga kattöden. Men i fallen ovan är det glädjetårar när man ser hur katten känner igen sin ägare och ägarens glädje och tacksamhet är den bästa belöningen.

Vi har även hjälpt till att fånga in en bortsprungen Chihuahua-hund. Hon var försvunnen i 6 dagar men sågs på avstånd, men var så rädd att hon inte kom nära. Vi lånade ut en fångstfälla och efter ett halvt dygn gick lilla Luna in i fällan och hon kunde återförenas med sin matte. Det var ett lite annorlunda uppdrag men inte mindre fantastiskt! Så nu vet vi att kattfällor även funkar på småhundar!

Ingen dag är den andra lik, våra uppdrag är alla olika med varierande miljöer och situationer. Det kommer ständigt nya fall med katter som behöver vår hjälp och det tar aldrig slut. Men vi får inte känna hopplöshet för det utan glädjas åt att vi kan hjälpa en katt i taget. Tillsammans med er medlemmar och följare som stöttar med ekonomiska gåvor, delningar av våra inlägg på Facebook så att det når fler människor, skänker saker och handlar på vår loppissida, DV Värnamos Loppissida, hjälper ni alla till att vi har möjlighet att fortsätta hjälpa. Tack för ert stöd!

Ann-Louise, Djurens Vänner Värnamo