16 december, 2020

HUR MÅNGA KULOR FÅR GRANEN INNAN JUL? Var med i vår tävling att fylla en julgran med kulor! För varje 100kr ni swishar hänger vi upp en specialdesignad julkula i den här fina granen. Vi uppdaterar granen varje advent och på julafton.

Julen närmar sig med stormsteg och för många är julen en mysig och underbar tid på året, för många är det kämpigare. En grupp som råkar illa ut under juletider (och vintertider överlag) är de hemlösa katterna som finns där ute i kylan som fryser och svälter…. Om ni vill hjälpa till att ge dessa kissar en chans får ni gärna Swisha in en liten peng till oss! Swisha till 123 529 2974 och för er som inte har Swish finns bankgiro 5478-3832 Märk betalningen med ”julkulor”

Just nu har vi ett stort ärende som vi jobbat med under flera veckor. Vi fick larm om en kattkoloni på en gård några mil utanför Värnamo. När vi besökte platsen träffade vi en något förvirrad person som helt tappat kontrollen på sina katter. Hen visste inte hur många katter som fanns, inte vem som var mamma till vilka ungar eller åldern på dem. Vi förstod att personen var en samlare, och sorgligt nog är det katter hen samlar på. Hen hade väldigt svårt att släppa taget om katterna, samtidigt som hen insåg att det gått för långt. Vid första besöket kunde vi ta med oss 18 katter och vid andra besöket fick vi med oss 17. Vi koncentrerade oss på att främst ta med de små och unga katterna. Vi gjorde både ett tredje och ett fjärde besök och det som vi i första skedet trodde rörde sig om 30-40 katter visade sig till slut bli 78 katter.

Ärendet är så stort att vi inte kan klara detta själva. Vi har haft regelbunden kontakt med Länsstyrelsen och de har valde att avvakta ingripande så länge vi fick komma tillbaks och hämta fler katter. Vi har också fått hjälp från andra föreningar och katthem för att ta hand om de små liven. Tusen tack till Djurens Vänner Borås, Varma Tassar, Kattstallet Stockholm och alla privatpersoner som öppnat upp sina hem.

Det är tragiskt att ingen har reagerat på den förfärliga situation som råder på platsen förrän nu. Katterna har mestadels fått vara inne i huset, men de är inte speciellt tama ändå. Överallt ligger det avföring och tomma kattmatsburkar. Vi hittade även en död katt. Tragiken är total och vi gör allt vi kan och klarar av för att hitta nya hem åt alla dessa katter. Personen har sedan vår räddningsaktion haft besök av Länsstyrelsen och även kommunen har nu blivit informerad och agerat. Denna person mår uppenbarligen inte bra och vi hoppas hen får den hjälp hen behöver.

Sommaren har varit hektisk med flera kattungar, både med och utan mamma och dräktiga honor som fått föda sina ungar inne i trygghet. Även en kattmamma som fött sina ungar ute har vi lyckats få in och de blir nu väl omhändertagna i ett jourhem. En annan kattmamma sökte helt enkelt upp ett hem på egen hand, gick in och födde sina ungar där. Ungarna har nu fått nya hem och han som bor i huset där katten gick in, har bestämt att hon får stanna. Ett lyckligt slut!

Vi har jobbat på så fort vi kunnat och vi är stolta över att ha kunnat hjälpa så många. Ett par ensamma kattungar har vi räddat från en säker död. Den ena fick vi tag på via kommunens färdtjänstkontor. Kattungen hade helt enkelt gått in där och jamat hjärtskärande. Den andra sprang omkring bland bilarna i ett bostadsområde mitt i stan i Värnamo. Den hade klättrat in i motorrummet på en bil och vi kunde få tag på den innan den råkade ut för en olycka. Vi förstod att den sökte värme från bilarna och hade iakttagits ett par dygn i området. Nu är båda kattungarna i trygghet hos Stinas Katthjälp i Anneberg. Det är obegripligt hur så små kattungar, bara ungefär 5-6 veckor gamla, kan ha kommit ut på egen hand i stan.

Vi får ständigt nya ärenden och nödrop från personer som iakktagit hemlösa katter. Vi har hämtat en kattfamilj på High Chaparral nu i höst och enstaka katter lite här och där i regionen. Det första vi gör är att ta dem till veterinär för att kolla status på katten, få en uppskattad ålder och hälsoläge. Vi har en egen chipläsare så vi genast kan kolla om katten är registrerad. Det är de tyvärr sällan. Vi lägger sedan ut bild och beskrivning på sidan vilse.nu och på vår egen facebooksida. Är det ingen ägare som ger sig till känna, tar vi dem till veterinären för vaccinering, kastrering och chipmärkning. Vi tecknar också en försäkring på alla katter, en försäkring som kan övertas av den som sedan adopterar katten. Till slut hamnar de på vår hemsida här för att hitta ett nytt hem.

Vill du adoptera en katt, titta på fliken ”Katter som behöver hem” och vill du hjälpa till med att vara försäkringsfadder, dvs betala kostnaden för försäkringen fram till dess katten adopteras, skicka ett mail till oss på varnamo@djurensvanner.se

God Jul & Gott Nytt År!