Har din katt försvunnit?

  1. Anmäl katten som försvunnen hos polisen på tel. 114 14.
  2. Uppdatera dina kontaktuppgifter hos Svenska Kennelklubbens kattregister på tel. 08-795 30 00 eller på SVERAKS id-register. (Detta gäller endast om din katt är id-märkt).
  3. Gör även dina uppgifter tillgängliga för allmänheten på www.djurid.se
  4. Sätt ut en annons och titta också under rubriken ”Efterlysningar” på kattrelaterade på Internet.
  5. Kontakta lokalradion och be att de gör en efterlysning.
  6. Sätt upp lappar i området. Ex. i matbutiken, djuraffär eller hos veterinären.

Tips till lapparna

– Skriv en lättläst och informativ text.
– Ha gärna med en bild på katten.
– Erbjud eventuellt en hittelön.
– Sätt lappen inuti en plastficka (med öppningen nedåt) så den skyddas mot regn.
– Klipp flikar längst ned med ditt namn och telefonnummer som enkelt går att riva bort.

Leta aktivt

Kolla kontinuerligt i området där din katt försvann, det är möjligt att någon satt upp lappar om en upphittad katt! Be gärna grannar eller de som bor i närheten att kolla i förråd/garage där katten kan ha smitit in och gömt sig. Sätt ut mat på strategiska ställen i anslutning till den plats där katten försvann.Gå ut sena kvällar/tidiga mornar när det är lugnt ute och locka på din katt, skramla gärna med hårda godsaker i en burk.

Ge inte upp, katter kan vara försvunna en lång tid och ändå återfinnas välbehållna. Lycka till!

 Kattunge_paper_hole

Har du hittat en katt?

Alla katter som är ute är inte hemlösa, men om katten är mager, smutsig och tufsig i pälsen så kan den mycket väl vara hemlös. En relativt social och kelig katt som går att klappa och kanske även lyfta har förmodligen, eller har åtminstone haft, ett hem. Den kan dock vara bortsprungen och hittar inte hem igen.

Börja inte mata en katt som är fin i hullet och i övrigt verkar ok. Det kan vara en lite äventyrlig katt som har ett hem men som undersöker grannskapet. Tänk också på att om du börjar mata en okänd katt så kommer du i juridisk mening räknas som dess ägare. Då är katten alltså inte längre ägarlös/hemlös.
Ring polisen på tel 114 14 och kontrollera om katten är anmäld som bortsprungen och annars anmäla den som upphittad.

Ta reda på om katten har en ägare

– Kolla om katten har ett halsband med kontaktuppgifter.
– Kolla om katten är ID-märkt/öronmärkt. Den har då en siffer- och bokstavskombination tatuerad på insidan av öronlappen (oftast vänster öra).
– Om katten är märkt kollar man upp id-numret hos Svenska Kennelklubben som handhar ägarregistret både för katter och hundar. Telefon: vardagar kl 10-15 på tel. 08-795 30 00.

Under helger ringer man polisen på tel 114 14 som kan koppla upp sig på Kennelklubbens dator. Du kan även söka själv på djurid.se, men observera att långt ifrån alla katter är registrerade på nätet.
Katten kan också vara id-märkt med ett chip. Nackdelen är att detta inte syns och måste kollas med en speciell avläsare som finns hos bl.a. veterinär, polis och Djurens Vänner.

Hjälp katten hitta hem

– Sätt upp lappar med information om katten i området och butiker.
– Kontakta de närmaste polisstationerna och anmäl katten som upphittad. Ägaren kanske redan har anmält sin katt som försvunnen och då blir de kontaktade av polisen direkt.
– Sätt ut en “upphittad-annons” på kattrelaterade sidor på Internet.
– Titta också under rubriken” Efterlysningar ”på kattrelaterade sidor.
– Gå även runt i området där katten hittades för att se om det finns efterlysningar uppsatta.
– Köp ett billigt katthalsband (med säkerhetsspänne) som det går att skriva på eller som har en liten kapsel där kontaktinfo kan förvaras. Skriv t.ex. “Om du äger denna katt, var vänlig ring (ditt eget telefonnummer)” eller bara ditt telefonnummer på det och sätt sedan på katten halsbandet. Om katten har ett hem dit den går bör ägaren rimligtvis höra av sig om katten kommer hem med halsbandet på sig.
– Om katten är skadad eller sjuk bör den tas till närmaste veterinär!

Ta hand om katten tillsvidare

Behåll katten tills ägaren hittats. Om du inte kan behålla katten så är det allra bäst om du själv försöker hitta någon som kan ge den ett gott, nytt hem. Djurens Vänner och andra organisationer tar emot upphittade katter eller hjälper dig praktiskt med råd Observera att det hittas nya katter varje dag och köerna att lämna in en katt kan vara mycket långa.

Klicka här för att se efterlysningar av saknade katter.