info

Nyhetsbrev februari 2021

8 mars, 2021

Nu har vi summerat vårt första år som förening och vi är väldigt stolta över att ha kunnat rädda drygt 200 katter under 2020. Varje liv är värdefullt och det känns väldigt fint att kunna hjälpa så många liv. Vi kan verkligen göra skillnad i dessa katters liv och nu ligger fokus på att rehabilitera och adoptera ut de katter som vi har i våra jourhem. Vi har delat upp våra ansvarsområden i styrelsen men självklart hjälper vi varann att lösa de problem som dyker upp.

Vi har också fått rycka ut och fånga in några hemlösa katter redan i år. Nu när snön och kylan är ett stort problem för de hemlösa katterna är det extra viktigt att agera snabbt och försöka få in katten i värme och trygghet. Det är många olika situationer vi träffat på, katter som strövar runt i bostadsområden, katter som lämnats eller dumpats på gårdar och andra isolerade områden. Vi har till exempel hämtat in en kattmamma med tre ungar från det stora nöjesområdet High Chaparral. Under förra året tog vi in 78 katter från en kattkoloni och nyss fick vi ett nödrop från en förening i Skåne som fått ett ärende med en kattkoloni och de behövde hjälp att ta hand om dessa. Då vi själva fick hjälp i vårt ärende, ville vi självklart ställa upp och ta in några av dem.

Den kallaste veckan nu i början av februari kunde vi hämta in en katt som levde ensam på en obebodd gård långt ute på landet. Det kändes oerhört gott i hjärtat när vi kunde rädda denna rädda kisse som ändå försökte ta kontakt genom att jama hjärtskärande när vi ropade på den. Med hjälp av familjen som bott på gården tidigare och iakttagit katten under en längre tid kunde vi fånga in den.

Vi har också fångat in två stora vackra hankatter, en som höll till vid ett höghusområde och en som höll till vid en gård inte långt därifrån. De var båda väldigt lika varann och vi misstänker att de kan vara bröder, och de som bodde på gården misstänker att den blivit dumpad där och vi tror att den ena gick iväg då två okastrerade hankatter tenderar till att vilja ha egna revir.

När en katt kommit in till oss tar vi den till veterinären så snart som möjligt. Ibland ehöver de några dagar för att landa och förstå att de är trygga, ibland kan vi ta dem direkt. Där kollar vi kön och är det en hane kan vi kastrera den direkt, en hona behöver en lite mer omständig operation, vilket behöver en tidsbokning för detta. Alla katter chippas och får sin första vaccination.

En av alla katter vi tagit till veterinären gjorde oss förvånade. Vi trodde det var en hane och det var det också – men när den skulle kastreras visade det sig att den även hade kvinnliga könsorgan. Den var alltså en hemafrodit, dubbelkönad. Detta är mycket ovanligt och oftast är de sterila. Det finns även hemafroditer som föds med det kvinnliga dominant men senare byter till det manliga. Det var i alla fall väldigt intressant och spännande att lära sig mer om.

Trots corona har vi lyckats ha ett styrelsemöte på en restaurang och ett volontärmöte på ett café. Vi har även ett stående bord på en loppis i en stor lokal inne på ett litet köpcentra i Värnamo. Men då besökarna är betydligt färre nu så har vi även startat upp en loppissida på Facebook och den har redan börjat växa. Vi behöver ju sätt att få in pengar till föreningen, då vi inte har andra intäkter än gåvor och veterinärräkningarna är ibland chockerande höga.

Vår ordförande gör digitala intervjuer med potentiella jourhem och adoptörer och det har fungerat utmärkt. I dessa tider är det tacksamt att tekniken är så välutvecklad och Skype eller Facetime är ofta räddningen. Vi har också olika messenger-grupper för volontärerna, styrelsen och karantänhemmet. Roligast ändå var att starta en Facebookgrupp för alla som har hand om eller har adopterat en katt från oss. Det är så fantastiskt att följa alla katter som vi räddat! Tillsammans för katterna!

Styrelsen består av

Ordförande Heidi Lihavainen

Kassör Ann-Sofie Lindström

Sekreterare Wiktoria Benke

Ledamöter Nina Lindroth, Louise Danielsson, Matilda Davidsson, Ann-Louise Jansson

Vi har även skaffat en telefon till föreningen, dit man kan ringa och lämna meddelande eller skicka sms, så hör vi av oss så snart vi kan. Numret är 072-384 05 95