10 april, 2017
Var försiktig så att hunden inte kommer åt chokladen i påskägget. Dvärgschnauzern Harry får istället hundgodis i påsk.

Var försiktig så att hunden inte kommer åt chokladen i påskägget. Dvärgschnauzern Harry får istället hundgodis i påsk.

 

Under påsken njuter vi av vårsol, vackra blommor och påskägg fyllda till bredden. Men för husdjuren innebär påskfirandet flera faror. Både påskliljor och choklad är giftigt för djuren och kan leda till svåra besvär, meddelar Sveland Djurförsäkringar som också tipsar om hur du kan undvika de vanligaste farorna.

Solen lockar fram fräknarna på näsan och här och var dyker färgglada blommor upp i rabatterna. Påskliljan är en populär blomma både inomhus och utomhus, men djurägare bör fundera över vilka blommor de planterar eller sätter fram i hemmet. Både hundar och katter kan bli allvarligt förgiftade av påskliljor, i värsta fall kan de till och med avlida. Även liljekonvaljer och snödroppar kan orsaka förgiftning.

– För hundar som gillar att gräva i rabatter är det viktigt att hålla ett vakande öga. Katter är särskilt känsliga men även smådjur som kaniner kan få besvär. Det är påskliljans lök som är den giftigaste delen av växten, men även blad, pollen och pistiller kan orsaka förgiftning. För en katt kan det räcka med att bara äta en eller två bitar av blomman för att bli ordentligt sjuk, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Symtom på förgiftning är kräkningar, trötthet, salivering, diarré och kramper. Följderna kan bli allvarliga med njursvikt och i värsta fall kan djuret avlida. Om djuret fått i sig växten är det viktigt att ta sig direkt till veterinären.

Påskgodiset kan bli en dödsfälla

Påskgodis med choklad som påskharen gömt kan också utgöra en fara för nyfikna hundar och katter. Chokladförgiftning ger först och främst buksmärtor och kräkningar, men kan även ge livshotande skador. I kakao finns det farliga ämnet teobromin som djuren inte klarar av att bryta ned. Ju mörkare chokladen är, desto giftigare är den. Genom att hålla godiset borta från husdjuren kan risken enkelt minimeras.

Veterinärbesök i påsktider kan bli dyr historia

Under storhelgerna är kostnaderna för veterinärvård högre eftersom det tillkommer en jouravgift. De mindre klinikerna är ofta stängda och hänvisar till större. Veterinärbesöket under påskhelgen kan därmed lämna ett stort hål i plånboken.

– Risken finns att det blir riktigt kostsamt för djurägarna att besöka veterinären under påsken. Har man ordentlig otur kan påslaget hamna på omkring 6 000 kr. En del kliniker har en procentsats som de använder sig av, medan andra tar en fast avgift, säger Ursula Lige Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Källa: Sveland Djurförsäkringar