info

Stoppa djurplågeriet och tjuvjakten på ren

21 februari, 2023

Under en längre tid har det rapporterats om flera fall av tjuvjakt och djurplågeri i Norrbotten. Renar hetsas med snöskoter, körs över och skadas så illa att de måste avlivas. Bilder på lidande renar sprids på sociala medier och väcker stor ilska och förtvivlan. Lidandet för djuret är enormt och renskötarna känner sig maktlösa. Det är tragiskt att den rasism som finns mot samer i allmänhet och renskötare i synnerhet, går ut över renarna. (källa: Samediggi)
I nyhetssändningar de senaste dagarna får vi återigen höra om skadade renar.
Detta meningslösa djurplågeri måste få ett slut!!

För att uppmuntra allmänheten att aktivt söka dessa ”djurplågare” utfäster Djurens Vänners Riksorganisation en belöning till den/de personer som kan komma med upplysningar till polisen som gör att dessa personer kan gripas och anhållas för brotten.

BELÖNINGEN ÄR PÅ 25.000 kr och delas ut till den/de som kan ge polisen information som leder till ett gripande av gärningsmän.

Agria kattparad 2021

14 maj, 2021

Nu är anmälan till årets upplaga av det populära evenemanget öppen. För varje katt som deltar i Agria Kattparad 29-30 maj skänker Agria 10 kronor till hemlösa katter. Anmäl dig idag och gör en insats för katter som behöver hjälp till ett bättre liv.

Ett digitalt välgörenhetsarrangemang med katterna i fokus

Agria Kattparad är ett välgörenhetsarrangemang med katterna i fokus – i samarbete med katthem över hela landet. Förra året när den digitala paraden anordnades för första gången var uppslutningen enorm. Nu när det är dags för parad igen helgen 29-30 maj hoppas vi att engagemanget blir minst lika stort.

– Trots att katten har gjort en fantastisk klassresa finns det fortfarande alldeles för många katter som behöver trygghet, ett eget hem och någon som älskar dem, säger Patrik Olsson affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Agria skänker bidrag till katthemmen

Det är gratis att delta i Agria Kattparad. För varje deltagare skänker Agria 10 kronor till förmån för hemlösa katter till katthem i hela landet. Helgen den 29-30 maj är det dags att ladda kameran och filma eller fotografera när katten promenerar några steg i hemmet eller utomhus.

Alla kattägare och katter är välkomna att vara med i Agria Kattparad och bidra till att fler katter får trygga kärleksfulla hem.

Så här går Agria Kattparad till:

  • Anmäl dig gratis här (Det behövs för att ditt deltagande ska räknas!)
  • Locka din katt att gå en sväng inomhus eller utomhus någon gång under veckoslutet 29-30 maj. Filma en snutt eller ta en bild som bevis
  • Dela din film eller bild på katten i sociala medier med hashtagen #agriakattparad och skriv att du deltar i Agria kattparad
  • Agria skänker 10 kronor för varje deltagare till katthemmens viktiga arbete för att hjälpa hemlösa katter

Var och när?

Datum: Lördag & söndag 29-30 maj.
Tid: När katten är sugen på att hitta på något.
Plats: Inomhus eller utomhus – välj själv! Det är en digital parad så du deltar hemifrån.

Anmäl dig till Agria Kattparad 2021 här

SEMINARIUM: KÖP INTE HUNDEN I SÄCKEN

2 december, 2019

Den 11 december 2019 anordnar Djurens Vänner tillsammans med Svenska Djurskyddsföreningen och Nationellt centrum för djurvälfärd vid SLU ett heldagsseminarium om hur vi kan stoppa hundsmugglingen. Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla.

Smugglingen av hundar utgör idag ett omfattande problem som utsätter djur för lidande och lurar människor. Den utsätter också samhället för smittorisker.

Seminariet på SLU kommer att belysa de problem och risker som smugglingen av hundar leder till ur ett djurvälfärds- och smittskyddsperspektiv. Myndigheternas arbete mot hundsmugglingen tas upp och tillsammans kommer vi att diskutera hur hundsmugglingen kan stoppas.

Seminariet riktar sig till alla som är intresserade av arbetet mot hundsmugglingen inklusive polis, tull, lagstiftare, kontrollmyndigheter, jurister, djurhälsopersonal, organisationer, uppfödare och hundägare. Mer information och registreringsformulär finns här (klicka på denna länk).

Älskad Maja – Lex Maja

24 februari, 2019

Lilla Maja blev ensam kvar i lägenheten i Södertälje när matte hamnade på sjukhus i juni 2016. Hemtjänsten visste om detta men meddelade ingen då de senare hänvisade till sina sekretessbestämmelser. Mattes gode man och ett katthem försökte förgäves få hemtjänsten att öppna dörren så de kunde hjälpa Maja. Det kunde de inte! Polisanmälan gjordes då och när polisen kunde ta sig in var Maja i så dåligt skick, efter 11 dygn utan mat och vatten, att veterinären beslutade att Maja skulle somna in.

Händelsen väckte bestörtning hos många djurvänner. Polisutredningen lades ner då ingen enskild person kunde fällas! Då krävde många en lagändring.

Nu äntligen kommer en ny lag som tillåter all vårdpersonal, hemtjänst, socialarbetare m fl att rapportera till berörd myndighet om ett djur far illa eller blir lämnad ensam.

Den 1 april 2019 börjar denna nya lag, Lex Maja att gälla – vilket alltså innebär att vårdpersonal nu får möjlighet att anmäla misstänkt vanvård av djur, utan att bryta mot tystnadsplikten.

Tack Maja, vi är bara så ledsna att du skulle behöva betala med ditt liv för att få Lex Maja att bli verklighet. Ingen ska mer behöva vara med om detta som du fick gå igenom.

Sprid denna kunskap till alla djurvänner.

 

Bild av Maja är tagen av Södertälje katthem

Ett sorgligt besked

2 december, 2017

Det är med stor sorg som vi tyvärr måste meddela att Riksorganisationens ordförande Rose-Marie Andersson har avlidit.
Rose-Marie somnade stillsamt in efter en tids sjukdom, lördagen den 25 november.

Våra tankar går till hennes nära och kära.

Fram tills årsmötet i maj 2018 kommer vice ordförande Solveig Gavik att gå in som tillförordnad ordförande.

Riksorganisationens styrelse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rose-Marie Andersson

Välj bort nyårssmällarna i år!

27 december, 2016

Nyårsfirandet är en mardröm för många hundar och deras ägare. Kvällen som ska vara en trevlig avslutning på året är för den som har en berörd hund en lång pina i väntan på att skjutandet ska sluta. Svenska Kennelklubben vill därför helt förbjuda försäljning av fyrverkerier till privatpersoner.

Panik, matvägran och lugnande medel

Omkring en tredjedel av Sveriges cirka 780 000 hundar påverkas när fyrverkerierna skjuts iväg. Veckorna runt jul och nyår är värst men även dagarna kring påsk och Valborg orsakar smällandet från fyrverkerier stort lidande för våra hundar och deras ägare. Varje år skräms hundar, så illa att de aldrig återhämtar sig. När skjutandet brakar loss grips de av panik och ångest. De skakar av rädsla, vägrar att äta och rasta sig. Det ligger och trycker i mörka hörn och värsta fall kan de fly i panik och skada både sig själva och andra. Djurens känsliga öron kan uppfatta smällarljudet som en intensiv smärta, som i sin tur är mycket skrämmande. Tiotusentals hundar medicineras med psykofarmaka varje gång smällandet brakar loss och försäljningen av läkemedel ökar.

Tillsammans mot fritt användande av fyrverkerier

Svenska Kennelklubben är inte ensam om att vilja begränsa användandet av fyrverkerier. Brandförsvaret, polisen, sjukvården och flera djurskyddsföreningar är också emot ett fritt hanterande av fyrverkeriprodukter. Det är förstås inte bara hundar som lider. Hästar, katter, kaniner och andra mindre djur i hemmet kan också fara mycket illa. Även många vilda djur påverkas av fyrverkerier varje år. Ett antal djur skräms på flykt och kommer kanske aldrig levande hem igen. Och människor drabbas; krigsskadade, äldre och personer som är särskilt känsliga. Fyrverkerier ligger dessutom varje år bakom ett antal bränder och olyckor där människor skadas allvarligt. Tillsammans med Smällaruppropet, aktionsgruppen Fyrverkeribegränsningar och Djurskyddet vill vi att politikerna låter det här blir det sista nyåret som präglas av ångest och panik hos skotträdda djur och människor!

Våra grannländer Finland och Norge har en betydligt restriktivare lagstiftning vad gäller fyrverkerier. Raketer på pinne är helt förbjudna i Norge och i båda länderna är tiden för fyrverkerier begränsad till klockan 18–02 på nyårsafton om man inte har särskilt tillstånd. Resultatet i Norge efter införandet av förbudet blev 80 procent färre ögonskador och mycket färre bränder orsakade av fyrverkerier. Dessutom tusentals mindre stressade och plågade hundar.

Några kommuner, som till exempel Växjö och Ånge, har i sina lokala ordningsföreskrifter kraftigt begränsat den fria användningen av fyrverkerier. Arvika kommun avstår från sitt traditionsenliga fyrverkeri och uppmanar till ett fyrverkerifritt år. Förhoppningsvis följer fler kommuner efter om nationella förbud dröjer.

fyrverkerier

Välj butiker som inte säljer fyrverkerier

Utnyttja din makt som konsument och gör ett aktivt val – handla inte i butiker som säljer fyrverkerier. Bland de butikskedjor som hittills meddelat att de inte säljer fyrverkerier finns bland andra Bauhaus, Clas Ohlson, City Gross, COOP, Dollarstore, ICA Maxi, Jula, Plantagen, Rusta, Willys med cirka 170 butiker liksom alla de Hemköpsbutiker som Axfood äger.

Bland de större kedjor, som trots ihärdiga påstötningar fortsätter sälja fyrverkerier, hittar vi bland annat Hornbach och ÖoB. Kedjor som säljer husdjursprodukter samtidigt som de vill skrämma livet av våra djur! Som konsument har du möjlighet att påverka genom att själv påtala dina åsikter och att bojkotta butikerna.

Fira fyrverkerifritt vid flygplatserna

Kring våra flygplatser råder allmänt förbud för fyrverkerier och flera hotell erbjuder hundägare att fira en fyrverkerifri nyårsafton hos dem.

Några tips till dig som har en rädd hund

• Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.
• Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.
• Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.
• Lämna inte hunden ensam.
• Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet.

• Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.
• Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.
• Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
• Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

 

SKK, Svenska Kennelklubben

Helsingborgsklinik blev Årets Djurklinik 2016

17 april, 2016

Smådjurskliniken Din Veterinär i Helsingborg är den första någonsin att få utnämningen Årets Djurklinik. Efter att juryn utsåg fem finalister i landet var det folkets röst som fick avgöra.

– Vi blev väldigt glada när vi utsågs till finalister. Att vi nu fått utmärkelsen Årets Djurklinik känns helt fantastiskt. Vi är enormt glada och stolta över att juryn sett och uppskattat vårt arbete och att så många djurägare faktiskt har röstat på oss, säger Elisabet Ellström, veterinär och vd för Smådjurskliniken Din Veterinär i Helsingborg.

Kvaliteten i fokus

Utnämningen är till för att sätta fokus på kvalitetsarbetet inom djursjukvården i Sverige. Branschorganisationen SLA-Svensk Djursjukvård har sedan några år tillbaka ett kvalitetssigill för medlemsföretagen som vilar på ett antal kriterier, varav fyra varit bärande för utnämningen; bemötande, tillgänglighet, prisinformation och delaktighet.

– Det här är något som djurägarna kräver idag. Enligt vår undersökning är det framför allt bemötande, delaktighet och tillgänglighet som avgör valet av djurklinik. Utnämningen Årets Djurklinik är ett sätt att hålla branschen på tårna även i de här frågorna, säger Maria Lundvall, branschansvarig på SLA-Svensk Djursjukvård.

DinVeterinar_Helsingborg

Helsingborgsklinik blev Årets Djurklinik 2016

Husdjur är familjemedlemmar

Enligt en undersökning från Novus ser 9 av 10 svenska djurägare sina husdjur som familjemedlemmar. Det gör också att djurägare idag lägger betydligt mer tid och resurser på sina djur, vilket i sin tur ställer allt högre krav på djursjukvården.

– Det här märker vi absolut. Att kunna sätta sig in i att en sjuk hund eller katt kan skapa mycket oro och ångest hos en familj är jätteviktigt. Men också att vi rent kunskapsmässigt måste kunna leva upp till de medicinska krav som djurägare ställer på olika behandlingsalternativ för deras familjemedlemmar, säger Elisabet Ellström.

Storleken har ingen betydelse

Totalt 115 djursjukhus och kliniker nominerades av folket. Bland de fem finalister som juryn utsåg fanns en stor spridning, både geografiskt och storleksmässigt.

– Det tycker jag visar att kvalitet och kundnöjdhet inte hänger på storlek. Alla djurkliniker kan visa framfötterna och bli Årets Djurklinik, säger Maria Lundvall.

 

Pressmeddelande från: SLA-Svensk Djursjukvård

En katt till – en bra ide?

23 januari, 2016

Många kattägare har nog någon gång funderat på att skaffa ytterligare en katt. Det blir dubbelt så mycket gos, men att utöka familjen med en ny vän är ett stort beslut. Det finns mycket att tänka på när man tar hem en till katt.

– En ny katt kan vara ett trevligt sällskap och en bra lekkamrat för den katt man redan har i familjen. Men alla katter uppskattar inte sällskap. Det gäller att känna sin egen katt och vara försiktig om man väljer att introducera en ny katt, säger Agrias veterinär Lotta Möller.

Kattunge eller vuxen katt
Att få en katt att acceptera en ny familjemedlem av samma djurart kan vara en utmaning eftersom katter är väldigt måna om sina revir och resurser. Deras första instinkt är ofta att försvara hemmet från inkräktaren, snarare än att välkomna den nya fyrbenta familjemedlemmen.

Om man bestämmer sig för att köpa ytterligare en katt gäller det att välja individ noggrant. En kattunge utgör inget hot mot den vuxna katten och ses i mindre utsträckning som en konkurrent om resurserna på hemmaplan. Därför kan det vara lättare att introducera en kattunge än en annan vuxen katt. Oavsett vad du väljer är det ofta en bra idé att välja en katt med samma aktivitetsnivå som den äldre katten.

Två huskatter gosar med varandra.

Två huskatter gosar med varandra.

Så introducerar du katterna för varandra
Även en väldigt snäll katt kan reagera oförutsägbart på ett nytt djur i familjen. Var därför försiktig vid introduktionen. För att undvika osämja och slagsmål mellan katterna är det bra att vänja dem vid varandra successivt. Det kan du göra genom att börja med att inledningsvis låta den nya katten flytta in i ett rum där den andra katten sällan är. Flytta sedan leksaker och bäddar mellan katterna så att de får bekanta sig med varandras dofter innan de får se varandra.

För att lugna katterna kan man under den här tiden prova att använda feromonpreparat. Det finns både varianter som man sprayar och adapters. När katterna sedan slutligen får se varandra kan det vara bra att ha katterna på olika sidor av en nätdörr eller något annat som skiljer dem åt.

Källa: Agria Djurförsäkring