Du som blivit av med din katt:

  • Anmäl katten som försvunnen hos polisen på tel 114 14.
  • Om din katt är ID-märkt så se till att dina uppgifter är uppdaterade hos Jordbruksverket. Gör även dina uppgifter tillgängliga för allmänheten djurid.se
  • Sätt ut en annons på sociala medier
  • Sätt upp lappar i området. Exempelvis i matbutiken, djuraffären eller hos veterinären.

Kolla kontinuerligt i området där din katt försvann, det är möjligt att någon satt upp lappar om en upphittad katt! Be gärna grannar eller de som bor i närheten att kolla i förråd/garage där katten kan ha smitit in och gömt sig. Sätt ut mat på strategiska ställen i anslutning till den plats där katten försvann.Gå ut sena kvällar/tidiga mornar när det är lugnt ute och locka på din katt, skramla gärna med hårda godsaker i en burk.

Ge inte upp, katter kan vara försvunna en lång tid och ändå återfinnas välbehållna. Lycka till!

Om du hittat en katt:​

Alla katter som är ute är inte hemlösa, men om katten är mager, smutsig och tufsig i pälsen så kan den mycket väl vara hemlös. En relativt social och kelig katt som går att klappa och kanske även lyfta har förmodligen, eller har åtminstone haft, ett hem. Den kan dock vara bortsprungen och hittar inte hem igen.

Börja inte mata en katt som är fin i hullet och i övrigt verkar ok. Det kan vara en lite äventyrlig katt som har ett hem men som undersöker grannskapet. Tänk också på att om du börjar mata en okänd katt så kommer du i juridisk mening räknas som dess ägare. Då är katten alltså inte längre ägarlös/hemlös. När du har börjat ge mat till en hemlös katt och t.o.m. tar in den till dig, låter den sova i ditt garage eller liknande – då är det du som har tagit ansvar för den!

Ta reda på om katten har en ägare

– Kolla om katten har ett halsband med kontaktuppgifter.

– Kolla om katten är ID-märkt/öronmärkt. Den har då en siffer- och bokstavskombination tatuerad på insidan av öronlappen (oftast vänster öra).

– Många katter är idag ID-märkta med ett chip som sitter i nacken. Det går generellt sett inte att känna detta, men om katten är chipmärkt kan chipet avläsas med en speciell läsare. Polisen, veterinärkliniker och djurhem har oftast en sådan läsare.

Om katten är märkt kollar man upp id-numret på Jordbruksverkets register. Många katter är fortfarande registrerade i Svenska Kennelklubben och det är värt att kolla även där.

Katten är inte märkt
  • Det första du bör göra nu är att ringa polisen på tel 114 14 och kontrollera om katten är anmäld som bortsprungen och annars anmäla den som upphittad.
  • Hör med grannar, sätt upp lappar i affärer, trappuppgångar mm. Vissa katter kan dock röra sig inom mycket stora områden.
  • Leta efter efterlysta katter på olika hemsidor. Ofta lägger folk ut annonser på sociala medier. Kolla exempelvis i lokala Facebook-grupper om någon efterlyser en katt.
  • Annonsera i lokala dagstidningar och leta efter annonser med bortsprungna katter.
  • Kontakta oss och se om vi har lediga platser på vårt djurhem. Skicka så mycket information som möjligt till skane@djurensvanner.se
​Hjälp katten hitta ett hem​

Kan du inte behålla katten, är det allra bäst om du själv försöker hitta någon som kan ge den ett gott, nytt hem. Djurens Vänner och andra organisationer tar emot upphittade katter, men observera att det är högt tryck hos oss och det är inte alltid vi har möjlighet att ta emot fler katter.