Du som blivit av med din katt:

 • Sätt ihop en efterlysning med information om katten, inkludera gärna en bild, och kom ihåg dina kontaktuppgifter. Ange information om katten som kön, om den är id-märkt och kastrerad, samt information om när och var katten försvann.
  • Sätt upp lappar med din efterlysning i området där katten försvann (affärer, anslagstavlor i trappuppgångar, busshållplatser och så vidare). Sätt hellre upp för många än för få – lappar tas ofta ner, så du kan behöva sätta upp nya igen efter någon dag. När du förhoppningsvis fått hem din katt, måste du ta ner alla lappar du satt upp.
  • Annonsera online i Facebook-grupper, både sådana för upphittade/bortsprungna katter samt lokala grupper för området som katten försvunnit i. Kom ihåg att uppdatera inlägget när du förhoppningsvis fått hem din katt!
  • Gör en annons på vilse.nu. Ta bort annonsen när den inte längre behövs.
 • Leta efter katten. Kontrollera stängda utrymmen (källare, cykelrum, garage, vindsförråd och så vidare), hör med grannar, gå runt och kalla på katten och skramla med mat eller godis. Många katter hittas efter att det blivit mörkt. Ta med en ficklampa och lys i alla buskage, kattens ögon reflekterar ljuset. På natten när det är nedsläckt och lugnt ute vågar sig rädda katter fram, så det kan vara bra att testa att leta då. Be grannar titta i sina stängda utrymmen ifall din katt kan råkat gå in där.
 • För id-märkta katter: se till att dina uppgifter är uppdaterade i DjurID hos Svenska Kennelklubben och/eller hos SVERAK:s ID-registret.
 • Sök efter upphittade katter på olika hemsidor. Några av de största av dessa hittar du under våra länkar.
 • Anmäl katten som försvunnen hos polisen på tel 114 14 eller via webben.

Du som hittat en katt

Katten är ett självständigt djur som gärna strövar omkring. Ofta uppfattas en katt som hemlös trots att den inte är det. Det första du bör göra är därför att kontrollera om katten verkligen är hemlös. Har katten halsband? Har den tatuering i vänster öra? Om ja, är den nog ägd, eller har åtminstone varit ägd. Försök komma i kontakt med ägaren för att säkerställa att katten inte är på vift.

Ett bra tips ifall ingen synlig märkning finns är att köpa ett enkelt katthalsband, av typen med klicklås så katten inte kan fastna i något och skadas. Skriv en liten lapp med en fråga om någon äger katten, ange ditt telefonnummer, förklara situationen och be eventuell ägare att höra av sig. Om ingen hör av sig och katten fortsätter synas till, indikerar det att katten kanske behöver hjälp att hitta hem (eller i värsta fall ett nytt hem).

 • Kolla om katten är id-märkt. Finns tatuering i örat? Den består av en kombination av fyra till fem bokstäver/siffror. Chipmärkning är numera den vanligaste typen av id-märkning, och det är ett litet datachip som sätts in i kattens nacke. Veterinär, polis och djurskyddsorganisationer (som vi på Djurens Vänner) har chipavläsare. Det går inte att avgöra om det finns ett chip eller ej utan chipavläsare.
 • Ring polisen på telefon 114 14 och kontrollera om katten är anmäld som bortsprungen och annars anmäl den som upphittad (kan göras via telefon eller via eller via webben).
 • Det ena id-märkningsregistret heter DjurID och administreras av Svenska Kennelklubben. Det andra registret tillhandahålls av SVERAK och heter ID-registret. Båda register kan man söka i som privatperson, och det går bra att söka på delar av märkningen, exempelvis om inte hela tatueringen är läsbar.
 • Hör med grannar, sätt upp lappar i affärer, trappuppgångar, hållplatser, anslagstavlor och så vidare. Vissa katter kan röra sig inom mycket stora områden så sätt upp många lappar.
 • Leta efter efterlysta/bortsprungna katter på olika hemsidor. Några av de största av dessa hittar du under våra länkar. Det finns många Facebook-grupper för just bortsprungna och upphittade djur.
 • Annonsera i lokala dagstidningar och leta efter annonser med bortsprungna katter på Facebook och vilse.nu.

Djurens Vänner och andra organisationer kan ta emot upphittade katter, men observera att det hittas nya katter varje dag och köerna att lämna in en katt kan vara mycket långa så det finns ingen garanti att vi kan hjälpa omgående.