Du som blivit av med din katt:

● Anmäl katten som försvunnen hos polisen på tel 114 14. Katter räknas som hittegods, vilket polisen enligt lag måste ta emot anmälan om.

● Sätt upp lappar i området där katten försvann (affärer, anslagstavlor i trappuppgångar, busshållplatser m.m.).

● Leta efter katten. Kontrollera stängda utrymmen (källare, cykelrum, garage, vindsförråd och så vidare), hör med grannar, skramla med mat eller godis. Många katter hittas efter att det blivit mörkt. Ta med en ficklampa och lys i alla buskage, kattens ögon reflekterar ljuset. På natten när det är nedsläckt och lugnt ute vågar sig rädda katter fram, så det kan vara bra att testa att leta då.

● Sätt ihop en efterlysning med information om katten och gärna en bild. Sök efter upphittade katter på olika hemsidor. Några av de största av dessa hittar du under våra länkar.

● Annonsera i lokala dagstidningar, i Facebook-grupper och på vilse.nu.

● Om din katt är ID-märkt så se till att dina uppgifter är uppdaterade hos Svenska Kennelklubben och/eller hos SVERAK:s ID-registret.

 

Du som hittat en katt

Katten är ett självständigt djur som gärna strövar omkring. Ofta uppfattas en katt som hemlös trots att den inte är det. Det första du bör göra är därför att kontrollera om katten verkligen är hemlös. Har katten halsband? Har den tatuering i vänster öra? Om ja, läs mer om märkningen nedan.

Ett bra tips är att köpa ett enkelt katthalsband, av typen med klicklås så katten inte kan fastna i något och skadas. Skriv en liten lapp med en fråga om någon äger katten, ange ditt telefonnummer, förklara situationen och be eventuell ägare att höra av sig. Om ingen hört av sig inom några dagar så fortsätt läsa nedan.

● Kolla om katten är ID-märkt. Finns tatuering i örat? Den består av en kombination av fyra till fem bokstäver/siffror. ID-märkning kan även bestå av ett datachip i kattens nacke. Veterinär, polis och djurskyddsorganisationer (som vi på Djurens Vänner) har chipavläsare.

● Ring polisen på telefon 114 14 och kontrollera om katten är anmäld som bortsprungen och annars anmäl den som upphittad.

● Det ena ID-märkningsregistret administreras av Svenska Kennelklubben. Det andra registret tillhandahålls av SVERAK och heter ID-registret. Båda register kan man söka i som privatperson, och det går bra att söka på delar av märkningen, exempelvis om inte hela tatueringen är läsbar.

● Hör med grannar, sätt upp lappar i affärer, trappuppgångar mm. Vissa katter kan röra sig inom mycket stora områden.

● Leta efter efterlysta/bortsprungna katter på olika hemsidor. Några av de största av dessa hittar du under våra länkar.

● Annonsera i lokala dagstidningar och leta efter annonser med bortsprungna katter på Facebook och vilse.nu.

Djurens Vänner och andra organisationer kan ta emot upphittade katter, men observera att det hittas nya katter varje dag och köerna att lämna in en katt kan vara mycket långa.