Adoptera djur

KATT

Är du intresserad av en ny familjemedlem? Vi har generellt många härliga katter som behöver nya hem. På vår hemsida finns inga annonser över de katter vi söker nya hem till, utan det är i mötet mellan katt och besökare vi hittar våra matchningar! Läs vidare för att lära dig mer om hur vi tänker kring att adoptera katt.

Att adoptera en tidigare hemlös katt

De katter vi tagit hand om hade utan vår hjälp (eller någon annan liknande organisations hjälp) varit hemlösa. Det är ofta katter som gått ute, som övergivits, som dumpats, som flyttats ifrån, som varit avlivningshotade, som levt under miserabla förhållanden. Mer sällan har vi möjlighet att hjälpa till med omplaceringar, men i de fall vi gör det kan vi ha mer information om kattens bakgrund än annars, som om katten är hundvan exempelvis. Du som är intresserad av att adoptera en katt bör vara medveten om att de katter vi letar nya hem till ofta är katter som kan haft det svårt tidigare och som behöver komma till nya, trygga hem där de får stanna livet ut. Ibland är de mer försiktiga, ibland är de hur sociala och framåt som helst. Vi måste möta varje katt på dess villkor och ha förståelse för att den kan behöva tid innan den blir en knäkatt i sitt nya hem. Den kanske aldrig blir en knäkatt, men det är också okej! Varje katt är unik, och det är därför vi är mycket måna om att varje katt placeras till rätt hem. För att säkerställa att vi matchar rätt katt till rätt hem vill vi att du träffar katten flera gånger innan det är dags för flytt.

En så lokal adoption som möjligt

Tänk på att katter som hamnat på katthem ofta haft ett brokigt förflutet. Vissa har bollats runt mellan olika hem, andra har på andra sätt varit utsatta för jobbiga situationer. Flytten till det nya hemmet innebär viss stress för alla katter, och en lång resa dit kan innebära onödig stress. För kattens skull rekommenderar vi en så lokal adoption som möjligt och ser därför helst att du som vill adoptera katt via oss bor i Göteborgsområdet. Djurens Vänner finns på många platser i Sverige, kanske bor du närmre >>en annan lokalförening<<?

Har vi kattungar inne?

Kattungar är populära och alltid efterfrågade. Eftersom vi tar hand om oönskade och hemlösa djur, är det som tur är inte alltid vi har kattungar att placera (för innebär att det inte dykt upp några oönskade kattungar!). Generellt föds kattungar när det är varmt ute, vilket betyder att det är flest kattungar som behöver nya hem under sommaren.

Vad ingår i adoptionsavgiften?

Alla våra katter är avmaskade, vaccinerade, kastrerade, märkta med chip och registrerade i DjurID.se. Kattungar som är för unga för kastrering vid placeringen, kastreras i efterhand på Djurens Vänners bekostnad. Den som skriver på adoptionsavtalet med oss behöver vara myndig och ha ett fast boende. Svenskt personnummer krävs också, eftersom det behövs för registreringen av chip hos DjurID. I samband med adoptionen bjuder vi på ett års medlemskap i föreningen!

Vad kostar det att adoptera katt?

En symbolisk avgift tas ut för att täcka delar av våra omkostnader för katten i samband med placeringen. Avgiften är just nu 1400 kr, oavsett kattens ålder. Har du möjlighet att betala mer än så blir vi mycket tacksamma – pengarna hjälper oss att hjälpa fler! För att säkerställa att katten trivs och har det bra i sitt nya hem önskar vi en återkoppling efter någon vecka. Det brukar innebära ett sms eller mail med en bild och kort text om hur det går. Denna hälsning skriver vi ut så även volontärerna som känner den utflyttade katten får veta hur det går, vilket är uppskattat! Skulle något krångla finns vi där för att hjälpa med råd och tips.

Saker att tänka på innan adoption

Det är viktigt att tänka över ditt beslut att skaffa ett djur innan du gör slag i sak. Har du råd? Har du tid? Finns det risk att du eller någon i familjen har allergi? Läs på om katter och hur de beter sig. Har du inte haft katt innan kan det vara bra att veta exempelvis varför katter har ett behov av att klösa, hur de agerar när de är rädda, vad det kan betyda om en katt kissar utanför lådan och vad som krävs i ett hem för att katten ska trivas (och mycket mer!). Finns det redan djur i hemmet, hur ska du då introducera dem för varandra på bästa sätt? Fundera även över om det är en kattunge, en ung katt eller en vuxen katt du är intresserad av. En fördel med äldre katter är att det är lättare att förutse vad de har för personlighet. En kattunge på 12 veckor är jättegullig men ofta ett totalt yrväder, vilket kan ändras när de blir äldre – eller inte. På katthemmet har vi ofta allt från tama knäkatter till skygga katter som fångats i fälla. De skygga katterna socialiserar vi, vilket är ett arbete som ofta tar lång tid men väl värt det i slutändan när katten blivit tam. Är det en kelgris du vill ha, eller är du beredd att anta utmaningen med en katt som behöver lite extra tålamod och uppmärksamhet för att helt övertygas om att människor är att lita på? Oavsett vad du söker är vi måna om att det blir en bra match mellan dig och katten – ni ska båda gilla varandra och det hem du kan erbjuda behöver matcha kattens behov (exempelvis behöver vissa – men inte alla – katter ha möjlighet att gå ut). Vårt mål är att hitta hem till katterna där de får stanna resten av sina liv!

Läs mer >>på denna sida<< om besök på katthemmet vilket är det första steget mot att adoptera en katt!

ÖVRIGA DJUR

Ibland, men mycket sällan, placerar vi andra djur än katter, som exempelvis hundar, kaniner och marsvin. Dessa djur
bor då i jourhem. Kontakta oss för att fråga om vi har några andra djur än katter för placering.

Kön: -
Beskrivning: