5 oktober, 2020

Djurens Vänner Värnamo kan nu med glädje meddela att vi fått tillstånd från Länsstyrelsen att bedriva verksamhet med katter, det som tidigare kallades P16. Nu kan vi söka egna jourhem och adoptera ut katter som vi räddat från hemlöshet.

Via vår Facebooksida får vi in tips på upphittade katter, hemlösa katter, katter som behöver nytt hem och katter som iakttagits som verkar skadade. Med hjälp av andra föreningar och privatpersoner har vi redan kunnat hjälpa många. Nu kan vi steppa upp och verkligen jobba inom vår egen förening och det känns väldigt skönt.

Sommaren har varit hektisk med flera kattungar, både med och utan mamma och dräktiga honor som fått föda sina ungar inne i trygghet. Vi har jobbat på så fort vi kunnat och vi är stolta över att ha kunnat hjälpa så många redan.

Vi hade även en liten corona-säker volontärträff i stadsparken Apladalen i Värnamo. Några av oss lite mer erfarna volontärer minglade runt och pratade med intresserade personer som ville fråga om vår förening och naturligtvis blev det väldigt mycket kattprat. Vi kunde knyta en del kontakter och vi tror det är bra att vi visar oss ute emellanåt så alla får se vilka vi är och vad vi gör. Vi hade gjort en liten informationsfolder som vi delade ut och vi hade även fått lite give-aways från Royal Canin. En uppskattad och lyckad dag.

Nu går vi aktivt ut och söker nya jourhem och adoptionshem. Vi får fler nödrop från katter som behöver hjälp än vi hinner och kan hjälpa. Men vi försöker ha en liten väntelista och jobba på så gott vi kan. Bara en vecka efter vårt tillstånd var klart kunde vi fånga in en hemlös katt och skjutsa den till vårt första egna jourhem. Vilken känsla det var!

Tyvärr har den nya djurskyddslagen om kastrering av katter som ej används i avel gjort att katter lämnas och överges. Vi hoppas att lagen även kommer att följas upp med en lag om chipmärkning och registrering av katten så vi har en ärlig chans att hitta den rättmätige ägaren. Vi hjälper gärna till med råd och stöd till kattägare hur man går till väga för att göra livet säkert för sin katt.

Vi hade en förfärlig händelse i Värnamo där en person i bil sågs stanna till vid vägkanten vid en större riksväg, öppna fönstret och kasta ut kattungar och sedan köra iväg. Vi lyckades rädda en, två blev överkörda ganska omgående och en fjärde hittades lite senare närmare stan. Vi hör andra historier om människor som lämnar katten kvar på sommarstället eller kolonilotten. Detta gör oss än mer taggade att fortsätta vårt arbete.

Vi kan sitta hemma och förfasas över människors grymhet eller så kan vi gå ut och försöka göra skillnad. Vi väljer det senare och även om det ibland kan kännas övermäktigt, gläds vi åt att kunna hjälpa och rädda en katt i taget från ett utsatt liv i otrygghet och hemlöshet.