5 oktober, 2020

Vi vill gärna presentera oss, en av de senaste tillskotten i Djurens Vänners familj, Djurens Vänner Värnamo. Ett härligt gäng kattälskare som tyckte att det fattades en förening mellan Jönköping och Växjö, så vi startade upp en interimstyrelse den 29 december 2019. I mars hölls vårt första årsmöte och föreningen bildades på riktigt. På grund av corona var årsmötet i digital form, men det fungerade bra och vi tackar för stöd och hjälp av Riksföreningen med Fredrik som årsmötets ordförande.

Vi hade under en längre tid sett och hört om hemlösa katter i och kring Värnamo och i lokala Facebook-grupper läste vi om vilsna katter som behövde hjälp. Då gick det inte längre att låta bli att försöka hjälpa, därför startades föreningen i Värnamo. Eftersom föreningen är nystartad kan vi ännu inte ta in katter till oss men vi har kunnat förmedla kontakten till andra föreningar som kunnat hjälpa några katter.

Vårt geografiska område är Värnamo med omnejd, det som lokalt kallas för GGVV-området, i en radie runt Gnosjö, Gislaved, Värnamo och Vaggeryd. Direkt när interimstyrelsen var klar, öppnade vi upp en Facebook-sida och senare hjälpte Riksorganisationen oss med hemsidan. Vi har startat en volontärgrupp på Facebook där vi samlar personer som brinner för samma sak som oss och som kommer bli en ovärderlig hjälp i vårt framtida arbete. Vi har även fått igång Instagram, så följ oss gärna på Facebook och Instagram!

Gänget bakom föreningen jobbar bra tillsammans och vår drivkraft är kärleken till djur i allmänhet och katter i synnerhet. Självklart är det också viktigt att vi har samma synsätt på hur föreningen ska arbeta och att vi har roligt och trivs tillsammans. En gång i månaden har vi styrelsemöte och där emellan tänker vi ha volontärträffar. Ett av våra framtida projekt är att ordna ett karantänhem med två platser. Just nu söker vi också ett förråd i Värnamo där man kan ha saker som blivit skänkta till oss från privatpersoner och företag, tex transportburar, foder och annat.

Fyra av styrelsens medlemmar har gått kurs för det som förut kallades P16, Länsstyrelsens tillstånd för att bedriva verksamhet med katter så att vi kan ha karantänhem, jourhem och sedan kunna adoptera ut katter till sina för-alltid-hem. Förberedelserna är i full gång så när tillståndet är klart kan vi sätta igång direkt! Vi jobbar intensivt för att ha allting redo till den dagen vi fått grönt ljus!

Med stolthet och glädje jobbar vi för Djurens Vänner Värnamo, vi vill hjälpa hemlösa katter och har en ständig dialog med våra följare på Facebook. Vi har en loppis-sida och ibland har vi lotterier på fina gåvor för att bygga upp föreningens ekonomi inför framtiden. Vi har också inlett ett samarbete med Granngården i Värnamo och i Gislaved, där personer kan handla och skänka mat, sand, leksaker och annat till katter som samlas in till oss. Vi har även en pengabössa där man kan skänka kontanter. Anicura/Veterinärhuset i Värnamo har också ett samarbete med oss där de vidarebefordrar bland annat transportburar som deras kunder skänkt till oss.

Belöningen med detta volontärarbete kommer bli att kunna hjälpa katter komma till kärleksfulla hem, få mat och en mjuk bädd, leksaker och ömhet. En lyx de inte är vana vid men en lyx som vi anser vara varje katts rättighet. Självklart ska de få den veterinärvård de behöver och på olika sätt kommer vi samla in gåvor som kan bekosta det. Människors engagemang för katter i nöd är stort och vi känner stor tacksamhet till dem som redan stöttar och kommer att stötta Djurens Vänner Värnamo. Tillsammans för katterna!