Klicka här för att se aktuella efterlysningar:

 knapp_bortsprungna

 

Tips för dig som blivit av med eller hittat en katt

Du som blivit av med din katt:

 • Anmäl katten som försvunnen hos polisen på tel 114 14.
 • Sätt upp lappar i grannskapet (affärer, anslagstavlor i trappuppgångar mm).
 • Skriv en efterlysning och sök efter upphittade katter på olika hemsidor. Några av de största av dessa hittar du under våra länkar.
 • Annonsera i sociala medier och/eller i dina lokala dagstidningar.
 • Din katt ska från 1:a januari 2023 vara ID-märkt samt registrerad hos Jordbruksverket, men se även till att dina uppgifter är uppdaterade hos Svenska Kennelklubben på tel. 08-795 30 00, Sverak samt djurid.se

Om du hittat en katt:

Katten är ett självständigt djur som gärna strövar omkring. Ofta uppfattas en katt som hemlös trots att den inte är det, så det första du bör göra är att kontrollera om katten verkligen är hemlös.
Ett bra tips är att köpa ett enkelt katthalsband, den typen med resår så katten inte kan fastna i något och skadas. Skriv en liten lapp med fråga om någon äger katten, ange ditt telefonnummer, förklara situationen och be eventuell ägare att höra av sig. Om ingen hört av sig inom några dagar så fortsätt läsa nedan.

 • Det första du bör göra nu är att ringa polisen på tel 114 14 och kontrollera om katten är anmäld som bortsprungen annars anmäl den som upphittad.
 • Kolla om katten är ID-märkt. Finns det en tatuering i örat? Den består av en kombination av fyra till fem bokstäver/siffror. Katten kan även ha ett datachip inopererat i nacken vilket Polis, veterinär och vissa katthem kan hjälpa till med att läsa av med hjälp av en chipläsare.
 • ID-märkningsregistret administreras av Jordbruksverket, Svenska Kennelklubben vardagar kl 10-15 på tel. 08-795 30 00, Sverak och Djur-ID där du även kan även söka själv djurid.se. Observera att långt ifrån alla katter är registrerade på nätet så det är inte säkert att man får en träff.
 • Hör med grannar, sätt upp lappar i affärer, trappuppgångar m.m. Vissa katter kan dock röra sig inom mycket stora områden.
 • Leta efter efterlysta katter på olika hemsidor och sociala medier. Några av de största hemsidorna hittar du under våra länkar.
 • Annonsera på sociala medier och/eller i lokala dagstidningar och leta efter annonser med bortsprungna katter.

Börja inte mata en katt om du inte är säker på att den inte har ett hem. När du har börjat ge mat till en hemlös katt och t.o.m. tar in den till dig, låter den sova i ditt garage eller liknande – då är det du som har tagit ansvar för den!

Kan du inte behålla katten är det allra bäst om du själv försöker hitta någon som kan ge den ett gott, nytt hem. Djurens Vänner och andra organisationer tar emot upphittade katter men observera att det hittas nya katter varje dag och köerna att lämna in en katt kan vara mycket långa.