Tips för dig som blivit av med eller hittat en katt

Du som blivit av med din katt:

 • Anmäl katten som försvunnen hos polisen på tel 114 14.
 • Sätt upp lappar i grannskapet (affärer, anslagstavlor i trappuppgångar mm).
 • Skriv en efterlysning och sök efter upphittade katter på olika hemsidor. Några av de största av dessa hittar du under våra länkar.
 • Annonsera i dina lokala dagstidningar.
 • Om din katt är ID-märkt så se till att dina uppgifter är uppdaterade hos Svenska Kennelklubben på tel. 08-795 30 00. Gör även dina uppgifter tillgängliga för allmänheten på djurid.se

Om du hittat en katt:


Katten är ett självständigt djur som gärna strövar omkring. Ofta uppfattas en katt som hemlös trots att den inte är det. Så det första du bör göra är att kontrollera om katten verkligen är hemlös.
Ett bra tips är att köpa ett enkelt katthalsband, den typen med resår så katten inte kan fastna i något och skadas. Skriv en liten lapp med fråga om någon äger katten, ange ditt telefonnummer, förklara situationen och be eventuell ägare att höra av sig. Om ingen hört av sig inom några dagar så fortsätt läsa nedan.

 • Det första du bör göra nu är att ringa polisen på tel 114 14 och kontrollera om katten är anmäld som bortsprungen och annars anmäla den som upphittad.
 • Kolla om katten är ID-märkt. Finns tatuering i örat? Den består av en kombination av fyra till fem bokstäver/siffror. ID-märkningsregistret administreras av Svenska Kennelklubben vardagar kl 10-15 på tel. 08-795 30 00. Du kan även söka själv på djurid.se, men observera att långt ifrån alla katter är registrerade på nätet.
  ID-märkning kan även bestå av ett datachip som är inopererat i kattens nacke. Polisen ska ha scanner och kunna läsa av, något som tyvärr inte alltid fungerar. Man kan även vända sig till en veterinär och be dem kolla om det finns chip och i så fall läsa av.
 • Hör med grannar, sätt upp lappar i affärer, trappuppgångar mm. Vissa katter kan dock röra sig inom mycket stora områden.
 • Leta efter efterlysta katter på olika hemsidor. Några av de största av dessa hittar du under våra länkar.
 • Annonsera i lokala dagstidningar och leta efter annonser med bortsprungna katter.


Börja inte mata en katt om du inte är säker på att den inte har ett hem. När du har börjat ge mat till en hemlös katt och t.o.m. tar in den till dig, låter den sova i ditt garage eller liknande – då är det du som har tagit ansvar för den!

Kan du inte behålla katten, är det allra bäst om du själv försöker hitta någon som kan ge den ett gott, nytt hem. Djurens Vänner och andra organisationer tar emot upphittade katter, men observera att det hittas nya katter varje dag och köerna att lämna in en katt kan vara mycket långa.