Kastrera katten – varför det?

Okastrerad hona

En hona som är okastrerad löper. Vissa honor löper sällan, andra honor löper ofta. I de fall honan går utomhus, riskerar du att drabbas av oplanerade kattkullar. Många honor kan bli dräktiga redan vid sex månaders ålder, en ålder då honan varken mentalt eller fysiskt är mogen att bli mamma.

Katten löper

En katthona blöder inte som en tik (honhund) gör. Det beror på att honan inte får ägglossning vid löpet. Ägglossningen inträffar först vid parningen.

När honan löper går hon hukad med svansen åt sidan och rullar runt på golvet eller marken medan hon högt ropar åt sig trånande hanar.

Under denna period äter hon inte speciellt mycket. Honor som löper ofta magrar av, blir rastlösa, tappar päls och mår inte speciellt bra.

Vissa honor urinmarkerar under löpet. Matte och husse kan även få sin nattsömn störd när katten löper.

P-piller

P-piller ökar kraftigt risken för elakartade juvertumörer och livmoderinflamation så det är ingen långsiktig lösning för en hona. Det är också onödigt att stoppa i din katt läkemedel under hela dess livstid om hon ändå inte ska gå i avel. P-piller kan alltså medföra en del biverkningar och är inte heller ett helt säkert preventivmedel. Din katt kan kräkas upp pillret eller spotta ut det när du inte ser.

Kastreringen

Att kastrera en hona innebär att veterinären opererar bort äggstockar och livmoder. Oftast åker man till veterinären med sin hona på morgonen och får hämta henne på eftermiddagen. Ingreppet brukar ge några stygn på magen och en tratt på huvudet som hindrar henne från att slicka sitt sår. Honan är relativt pigg efter ett par dagar och stygnen kan tas bort efter tio dagar. Numera kan man också sy med en typ av stygn som försvinner av sig själva.

Vissa veterinärer gör även så kallade titthålskastreringar där ingreppet är mindre. Honan sövs under kastreringen.

Du kan normalt sett kastrera din honkatt redan vid sex månaders ålder så länge hon är frisk att genomgå operationen. Honan behöver inte få en kull innan hon kastreras.

Okastrerad hane

En hankatt kan bli könsmogen redan vid sex månaders ålder. Då luktar urinen extra starkt och för dig som har innekatt är detta mycket tydligt.

En okastrerad hankatt som går ute får ett stort revir som den utökar hela tiden. Han är mer stridslysten än en kastrat. Risken är att du får en katt som ofta råkar i slagsmål och som är borta under långa perioder. Hanen bidrar till att fler oönskade katter föds i grannskapet.

Du som har hankatten inne kan få besvär med urinmarkering, det vill säga att hankatten kissar in sitt revir inomhus. Han blir rastlös, kan matvägra och kallar på honor ofta och högt.

Kastreringen

Hankatten sövs vanligen vid kastrering. Vissa veterinärer ger lokalbedövning och lugnande medel och i de fallen är katten är avslappnad och smärtfri men vid medvetande.

Pungen öppnas och testiklar och bitestiklar tas bort. Pungen sys inte ihop igen utan får läka ihop och hanen är oftast som vanligt en till två dagar efter ingreppet.

Att kastrera en hankatt kostar mindre än att kastrera en honkatt eftersom ingreppet är mindre.

Källa: Agria.se