12 maj, 2018

Katter är sedan länge ett djur som överges och många ringer till oss för att höra om vi kan ta emot deras privata katter. På senare år har kaninen hamnat i samma situation som katterna, de slängs ut och vi får samtal varje vecka om någon kan ta emot deras privata kaniner.

Barn som tröttnat

Vad som däremot är anmärkningsvärt är mängden samtal vi fått de senaste månaderna om marsvin! Det händer att marsvin hittas ute men det är, tack och lov, inte så ofta. Däremot tycks många köpa marsvin utan att ta reda på vad de behöver och hur länge de lever.
Nästan alla som har hört av sig har nämligen samma ursäkt varför man vill bli av med sina små husdjur, att man inte har tiden, att barnen har tröttnat och att de skulle få det bättre någon annanstans.

De vuxnas ansvar

Här kommer en stilla önskan, TÄNK EFTER, INNAN! Tänk efter, innan ni skaffar ett husdjur. INFORMERA ER! Ta reda på hur djuret ska skötas, vad bör de äta, hur länge lever de osv.
Om ni köper till era barn, var beredda på att själva ha huvudansvaret för djuren. Skyll inte på bristande intresse hos barnen, det är alltid en vuxen som måste ta ansvar. Tänk så trevligt det kan vara om hela familjen är involverade i skötseln av djuren, marsvinen kan få all den uppmärksamhet de behöver, man lär sina barn att ta ansvar och man har något att ständigt prata om vid matbordet.

Ägarens eget ansvar

Att lämna bort ett djur bara för man tröttnar, lär ju ingen att ta ansvar. Snarare att istället för att kämpa på lämnar man över sina problem på någon annan och slipper själv göra något åt det.
Ett sista tips är att köpa sina marsvin från en marsvinsuppfödare, då har man någon kunnig som hjälp om man har frågor.
Ann Carlsson